„Stále jsme v úzkém kontaktu s objednateli veřejné železniční dopravy a jsme připraveni dle jejich požadavků, v návaznosti na ukončení nouzového stavu a další uvolňování vládních opatření, zrušené či redukované linky navracet do běžného provozu,“ odpověděla tisková mluvčí Vanda Rajnochová na otázku, kdy by se mohla železniční osobní doprava vrátit k normálu.

Tisková mluvčí ČD v této souvislosti připomněla, že v úterý 14. 4. 2020 bylo obnoveno standardní odbavení ve vlacích (kontrola a prodej jízdenek vlakovým doprovodem). „A nyní došlo k obnovení služby úschova během přepravy,“ dodala s tím, že České dráhy zaznamenaly mírné oživení zájmu o cestování vlakem, „…což souvisí s postupným obnovením činnosti některých podniků, obchodů a služeb. Aktuálně došlo k nárůstu z cca 10 na asi 15 % obvyklé poptávky. Tento trend očekáváme i nadále v souvislosti s uvolňováním současných omezení,“ poznamenala.

U Českých drah platí nadále přísná hygienická opatření. „Cestující si mají chránit ústa a nos, naši zaměstnanci již provádějí standardní výkon služby včetně kontroly a prodeje jízdenek ve vlacích a jsou vybaveni ochrannými pomůckami. Provádíme také rozsáhlé čistění souprav doplněné o intenzivní dezinfekci,“ doplnila Vanda Rajnochová. Intenzivní dezinfekce se podle ní zaměřuje hlavně na místa, kde by mohlo dojít k přenosu dotykem, jako jsou madla, kliky nebo tlačítka. „Provádí se ale také například dezinfekce interiéru formou rozprašovaného dezinfekčního aerosolu nebo ozonizace, kdy jsou viry likvidovány s dlouhodobým účinkem prostřednictvím ozonu.“

Například v Moravskoslezském kraji chrání zdraví cestujících ve vlacích speciální nanonástřik. „Ten byl během uplynulých tří týdnů aplikován do celkem 11 souprav - devíti jednotek CityElefant 471 a dvou jednotek RegioPanter 650. Nanonástřik je unikátní v tom, že se jedná o dlouhodobou ochranu, po dobu minimálně tří let dokáže snížit výskyt virů a bakterií v interiéru vlaku,“ uzavřela tisková mluvčí.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 2546 hostů a žádný gestor