Tragická srážka dvou osobních vlaků mezi dopravnou Pernink a zastávkou Nejdek-Oldřichov (trať č. 142 Johangeorgenstadt – Karlovy Vary dolní nádraží) si vyžádala dvě lidské oběti a 24 zraněných. Nehoda se stala v úterý 7. července, krátce po patnácté hodině. Jak sdělil generální inspektor Drážní inspekce (DI) Jan Kučera, je za neštěstím evidentně lidská chyba.

Podle dosavadních výsledků vyšetřování měl strojvedoucí vlaku 17113, vedeným soupravou Regioshark, v Perninku vyčkat na křižování. Vyjel však s vlakem bez povolení na trať a v rychlosti cca 50 km/h se asi po půlkilometru čelně střetnul s protijedoucím vlakem 17110, vedeným soupravou Regionova.
Provoz na trati je řízen podle předpisu o zjednodušené dopravě D3 a je založen na komunikaci mezi strojvedoucími a dirigujícím dispečerem. Podle Jana Kučery křižování v Perninku probíhá ve všední dny, o víkendu se křižuje v Nových Hamrech. Tato skutečnost mohla být příčinou omylu strojvedoucího. Ve chvíli nárazu jely oba vlaky přibližně 50km rychlostí, takže výsledná rychlost v době střetu byla zhruba 100 km/h. O síle nárazu svědčí fakt, že jedna ze souprav (Regionova) byla po srážce posunuta o 12 metrů zpět.
K nehodě došlo v těžko přístupném terénu, členové záchranných složek museli zraněné odnášet na nosítkách po kolejích. Na vlakových soupravách vznikla podle prvotních odhadů škoda cca 20 milionů korun. Zaklíněné soupravy byly odtaženy do stanice Pernink a po zhruba 15 hodinách byl provoz na trati obnoven ve středu 8. července ráno.
Miroslav Čáslavský
Foto: Drážní inspekce
 

Právě přítomno: 326 hostů a žádný gestor