Šedesát let uplynulo 14. listopadu od nejtragičtější železniční nehody v tehdejším Československu. Na trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové u obce Stéblová se střetly dva osobní vlaky, v jejichž troskách zahynulo 118 lidí, dalších 110 cestujících bylo zraněno. Na této nehodě se podepsalo mnoho nepříznivých faktorů – hustá mlha a především pak lidské chyby.

A jak k nehodě došlo? 14. listopadu 1960, krátce před třičtvrtě na šest večer přijel do Stéblové osobní vlak číslo 608, tažený parní lokomotivou řady 354 a s dvanácti plně obsazenými vagony. Vlak měl ve stanici křižovat s motorovým vlakem číslo 653 od Pardubic. Viditelnost, snížená mlhou, byla sotva padesát metrů. Výpravčí po zastavení vlaku 608 odešel do dopravní kanceláře postavit vjezdové návěstidlo pro protijedoucí vlak, při jeho obsluze však postřehl, že vlak 608 se dává bez povolení do pohybu. Snaží se vlak zastavit pískáním na píšťalku, dáváním návěsti „Stůj, zastavte všemi prostředky“, avšak na jeho snahu bohužel nikdo nereaguje. Průvodčí kontroluje jízdenky, topič přikládá do kotle a nevšimne si zakazující návěsti na odjezdovém návěstidle, stejně jako vlakvedoucí.
Parní lokomotiva naráží v rychlosti 60 km/h do protijedoucího motorového vlaku s motorovým vozem řady M 131 v čele i na postrku a dvěma přípojnými vozy, které jsou rovněž plné cestujících. Vysypané žhavé uhlí z topeniště parního stroje zapaluje naftu, která unikla z motorového vozu, oběti zahynou v troskách a v plamenech.
Proč vlak odjel bez svolení výpravčího, se dodnes neví. Průvodčí údajně zahlédl zelené světlo a předal je jako návěst „Odjezd“ přes vlakvedoucího ke strojvedoucímu. Tento záblesk zeleného světla se dodnes nepodařilo objasnit. Za viníky nehody označil soud strojvedoucího, topiče, vlakvedoucího i oba průvodčí, všichni byli odsouzeni k několika letům vězení. Nejvyšší trest dostal vlakvedoucí (5,5 roku nepodmíněně).
Tehdejší média o případu nesměla podrobně informovat, aby nebyla poškozena pověst socialistického zřízení, o neštěstí proto vyšla jen krátká zpráva ČTK. Obětem byl nicméně uspořádán státní pohřeb.
Na tragédii upomíná pomník u Stéblové, kde k nehodě došlo. Postaven byl v roce 1960, obnoven v roce 2000. Každoročně se u něho scházejí lidé, aby uctili památku obětí. Letos byl tento oficiální vzpomínkový akt vzhledem k trvající pandémii koronaviru zrušen. Věnce k pomníku položili jménem pozůstalých starosta obce Stéblová a starostka sousední obce Čeperka, z níž pocházelo třináct obětí nehody.
Miroslav Čáslavský
Zdroj a foto: Wikipedie a monitoring tisku.
 

Právě přítomno: 162 hostů a žádný gestor