Letošní letní provoz na železnici ovlivnilo několik nepříjemných mimořádných událostí s dopadem na bezpečnost a plynulost drážního provozu. Sérií negativních událostí se zabývala mimo jiné odborná bezpečnostní komise při Ministerstvu dopravy, které nyní předsedá ministr dopravy Karel Havlíček.

Drážní úřad ještě během tohoto léta avizoval bezpečnostní audit u vybraných dopravců. Závěry auditu naznačují, že u kontrolovaných dopravců nedošlo k systémovému bezpečnostnímu pochybení.

Jednou z aktivit, která měla zabránit dalším hromadným nehodám na železnici, byl důsledný preventivní dozor Drážního úřadu na plnění požadavků na systém zajišťování bezpečnosti se zaměřením na provozní zaměstnance, zejména pak strojvedoucí. Kontroloři Drážního úřadu vykonali státní dozory u železničních dopravců České dráhy a Arriva. Ani v jednom případě nebyl nalezen nedostatek, který by bylo možné označit za systémové selhání bezpečnosti. V rámci státních dozorů bylo kontrolováno především dodržování a naplnění české i evropské legislativy týkající se bezpečnosti provozu. Nutno podotknout, že Drážní úřad nekontroloval pracovní podmínky zaměstnanců, na něž někteří upozorňovali, protože takové kompetence dle zákona k tomu nemá.

„Výsledky auditu neprokázaly žádná systémová pochybení, zaznamenali jsme pouze drobné administrativní nedostatky, které ovšem neměly vliv na bezpečnost drážního provozu,“ uvedl k auditu ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář.

Drážní úřad ještě v létě, v době zvýšeného počtu mimořádných událostí, vyzval dopravce, aby sami provedli svou vlastní analýzu bezpečnostních rizik. S tou pak měli seznámit pracovníky úřadu. Po vyhodnocení těchto analýz lze konstatovat, že i dopravci zareagovali na sérii mimořádných událostí a přijali opatření, která mohou pomoci ke snížení vzniku mimořádných událostí.

„Snad bude takových událostí co nejméně. Předvídat nesystémové nahodilé události lze opravdu stěží,“ uzavírá Jiří Kolář.

Zdroj: Tisková zpráva Drážního úřadu
 

Právě přítomno: 233 hostů a žádný gestor