Řídicí výbor schválil změnu stanov akciové společnosti České dráhy, a. s., podle které bude mít Dozorčí rada ČD namísto devíti šest členů. V souladu se zákonem bude počet členů dělitelný třemi a třetinu budou tvořit volení zástupci zaměstnanců. Změna vejde v platnost v květnu.

„Tímto rozhodnutím sledujeme především vyšší operativnost, efektivitu a úsporu nákladů. Naše rozhodnutí souvisí také s tím, že 5. května končí mandát jednomu ze současných tří zástupců zaměstnanců,“ vysvětluje důvody předseda Řídicího výboru Jakub Kopřiva a dodává: „Zároveň jsme se shodli na tom, že by v Dozorčí radě měl být zástupce akcionáře, respektive Ministerstva dopravy. Proto se členkou Dozorčí rady stane náměstkyně ministra pro řízení sekce ekonomické a infrastrukturní Lenka Hlubučková. Řídicí výbor ji dnes jednomyslně zvolil. Paní Hlubučková již delší dobu pracuje ve Výboru pro audit ČD, což umožní v její osobě propojit tyto dva důležité orgány firmy.“

Dozorčí rada ČD, a. s., bude nově zasedat ve složení: Lenka Hlubučková, Vladislav Vokoun, Antonín Leitgeb, Pavel Kysilka, Jan Vrátník a Vojtěch Kocourek.

„Rád bych tímto poděkoval zástupcům akademické sféry, kteří se aktivně účastnili práce v Dozorčí radě, a věřím, že díky nastartování intenzívnější spolupráce Českých drah s vysokými školami budou nadále svými zkušenostmi přispívat k úspěšnému fungování národního dopravce,“ uzavírá Jakub Kopřiva.

Zdroj: Tisková zpráva Českých drah
 

Právě přítomno: 354 hostů a žádný gestor