Lidský organismus si obvykle po 3 až 5 dnech od nakažení virem začne vyrábět protilátky typu IgA a IgM, následně za 2 až 3 týdny pak i protilátky typu IgG, které v těle přetrvávají v řádu měsíců až let. Účastník Studie se dozví, zda v minulosti prodělal infekci COVID-19, a pokud ano, má-li v krvi ochranné protilátky a v jakém množství a jak se v čase vyvíjí množství protilátek v jeho těle (krvi). Více informací zde.

Do sérologické studie, probíhající od října loňského roku, se přihlásilo už 15 tisíc lidí, aby studie byla reprezentativní, je třeba přinejmenším dvojnásobného množství účastníků. Do výzkumu je zapojeno na 190 laboratoří po celé ČR, které zastřešuje Asociace laboratoří QualityLab.

Studie se primárně zaměřuje na paměťové protilátky IgG, tedy na ty, které se v krvi vytvářejí až po několika týdnech od počátku infekce, tj. po odeznění akutní infekce. Paměťové protilátky jsou strážci vyslaní naším imunitním systémem, aby nás před koronavirem nadále hlídali a chránili. Jejich úkolem je každého případného nového vetřelce v těle odhalit a zneškodnit. Tyto specifické protilátky v krvi zůstávají přinejmenším několik měsíců, pravděpodobně i déle; jak dlouho, to je právě předmětem výzkumu. Získaná data by měla mimo jiné pomoci lépe odhadnout skutečný podíl populace, která koronavirovou infekci prodělala, a dobu, po kterou je člověk vůči infekci imunní.

Vyšetření protilátek IgG není určeno pro diagnostiku akutně probíhajícího onemocnění COVID-19, nejedná se ani o jednorázové testování z krve pro stanovení diagnózy, a naopak nepřítomnost protilátek proti onemocnění COVID-19 nutně neznamená, že testovaný onemocnění neprodělal.

Testování je určeno pouze pro dospělé osoby od 18 let. Z důvodu sledování vývoje hladiny protilátek je důležité absolvovat celkem 3 vyšetření, vždy s odstupem 6 měsíců od posledního odběru. Z důvodu zajištění srovnatelnosti výsledků vyšetření v čase musí být zajištěno, že bude účastník v rámci opakovaného testování vždy vyšetřen v rámci jedné laboratoře. Cena testu je 600 Kč, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, která je podporovatelem tohoto projektu, svým klientům většinu nákladů uhradí (pojištěnci ZP MV ČR mohou čerpat příspěvek 500 Kč za jeden odběr, tedy celkem 1500 Kč). Studie se ale mohou účastnit i samoplátci. Možnost přihlásit se do odborné studie končí 31. 3. 2021.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 265 hostů a žádný gestor