Největší tuzemský železniční dopravce se rozhodl posílit svou likviditu. Uzavřel sedmileté rámcové úvěrové smlouvy se třemi bankovními ústavy: Raiffeisenbank, a. s., UniCredit Bank, a. s., a VUB, a. s., které mu v případě potřeby umožní čerpat prostředky až do výše 8,5 miliardy korun. Firma je může využít na jakýkoliv účel, prioritně však za ně hodlá nakoupit vlaky. České dráhy získaly nové úvěrové linky za historicky nejvýhodnější úrokové sazby.

„O více než 4 miliardy nižší tržby v roce 2020 a další propad příjmů z přepravy cestujících v důsledku současných protiepidemických opatření způsobily, že České dráhy mají méně peněz na investice do svého rozvoje,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik. „A přesto, že realizujeme úspory, kde se dá, na nákup techniky, ani na rozvoj zázemí pro její údržbu rezignovat nemůžeme. Ve smlouvách s kraji a státem jsme slíbili nové vlaky a tento závazek splníme. Je to investice do budoucnosti,“ doplňuje Ivan Bednárik s tím, že podle všech ukazatelů jsou České dráhy silná a spolehlivá firma se zdravým zadlužením.

Raiffeisenbank se v rámci své obchodní strategie zaměřuje na rozvoj a rozšiřování spolupráce s nejvýznamnějšími korporacemi v České republice a aktivně se zapojuje v oblasti financování a poradenství ESG projektů. „Skupina společností Českých drah patří mezi naše dlouholeté, vážené a významné obchodní partnery. Je nám tedy ctí, že můžeme podpořit České dráhy v dalších investicích vedoucích k trvale udržitelnému rozvoji osobní dopravy v České republice,“ uvádí v tiskové zprávě Barbara Tutass, ředitelka divize Large Corporates v Raiffeisenbank.

„Poskytnuté financování pro investice do modernizace vlaků povede k dalšímu rozvoji udržitelné osobní dopravy a zároveň je tento úvěr vynikajícím příkladem strukturované transakce, kterou UniCredit Bank úspěšně implementuje ve prospěch klientů z celé řady odvětví a pomáhá jim získávat finanční prostředky pro rozsáhlé a dlouhodobé projekty za optimálních podmínek,” doplňuje Marco Iannaccone, generální manažer UniCredit Bank.

České dráhy podpoří také Všeobecná úverová banka, která je součástí jedné z největších evropských bankovních skupin Intesa Sanpaolo. „Velmi pozitivně vnímáme silnou pozici Skupiny České dráhy jako národního dopravce a jsme připraveni v její podpoře nadále pokračovat i v této složité době ovlivněné pandemií,“ komentuje Milan Štoček, ředitel firemního bankovnictví Všeobecné úverové banky v ČR.

Reálné čerpání bude záviset na vývoji pandemie a s tím související výši příjmů z přepravy cestujících. Důležitý je také objem kompenzací za COVID-19 od státu. „Pochopitelně, že míček je i na naší straně. Aktivně můžeme ovlivnit výdajovou stránku, proto kromě již zavedených úsporných opatření chystáme zásadní změny v zeštíhlení administrativy, snížení počtu úrovní řízení a zefektivnění procesů,“ uzavírá Ivan Bednárik.

Zdroj: Tisková zpráva Českých drah
 

Právě přítomno: 180 hostů a žádný gestor