Amputace nebo smrt. Před takovým rozhodnutím stála naše kolegyně Jana Neterdová, když jí ve fakultní nemocnici Královské Vinohrady diagnostikovali plynatou sněť vyvolanou baktérií z rodu klostridií. Janu tam přivezli přímo z noční služby ve vlaku, kde pracovala jako průvodčí. Následovala náročná operace, několik týdnů v umělém spánku, rehabilitace. V nemocnici strávila čtrnáct měsíců. Správní rada Nadačního fondu Skupiny ČD – ŽELEZNICE SRDCEM se rozhodla pomoci jí nelehký osud zvládnout.

„Janin příběh nás hluboce zasáhnul. Při rozhodování o podpoře z prostředků fondu se setkáváme s řadou nešťastných osudů, ten její byl na dnešním (pátek 16. 4. 2021) zasedání jedním z nejdojemnějších. Jsem rád, že jsme se dnes s kolegy a kolegyněmi shodli na tom, že Janě zaplatíme bionickou protézu. Je to poprvé, kdy věcný dar od nás pomůže víc, než všechny peníze světa. Protože konkrétní pomoc modrému srdci transfuzí od všech modrých srdcařů je tou nejlepší možnou,“ říká Ivan Bednárik, předseda správní rady Nadačního fondu Skupiny ČD – ŽELEZNICE SRDCEM.
„Vůbec nevím, co mám říct. Po těch proležených měsících na nemocničním lůžku mám naději, že se zase postavím. Jsem vděčná Nadačnímu fondu ŽELEZNICE SRDCEM a všem těm, kteří za ním stojí a přispívají do něho. Mám neuvěřitelnou radost,“ dodává Jana Neterdová.

Správní rada v pátek 16. 4. 2021 projednala žádosti o pomoc celkem šesti železničářům a jejich příbuzným. Rozdělila finanční prostředky ve výši 2 250 000 Kč.

Nadační fond si dal za cíl alespoň částečně ulehčit úděl zraněným, vážně nemocným, ale například také bývalým zaměstnancům, kteří dnes žijí v sociálních zařízeních a na jejichž péči by bylo možné přispět. Podporu je možné čerpat i na vzdělání dětí železničářů v tíživé životní situaci spojené se zraněním či závažnou nemocí. Návrh na poskytnutí nadačního příspěvku může poslat kdokoliv na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo prostřednictvím www.zeleznicesrdcem.cz.

Nadační fond Skupiny ČD – ŽELEZNICE SRDCEM vznikl loni 9. června s cílem podporovat železničáře, kteří při výkonu svého zaměstnání utrpěli úraz anebo se nikoli vlastní vinou oni sami a jejich rodiny ocitli v těžké životní situaci. Základem nadačního fondu jsou vklady a dary zakládajících společností i jednotlivců. Do fondu přispěly například i dceřiné společnosti Výzkumný Ústav Železniční, ČD – Informační Systémy, DPOV a DVI.

Lenka Voplatková, odbor komunikace, GŘ ČD
 

Právě přítomno: 247 hostů a žádný gestor