Veřejnou postrkovou službu na trase Brno-Maloměřice – Kutná Hora hlavní nádraží využilo za více než rok její existence 3322 nákladních vlaků. Správa železnic ji začala nabízet loni v dubnu kvůli rozsáhlým modernizačním akcím na úseku prvního koridou mezi Českou Třebovou a Kolínem.
Veřejnou postrkovou službu poskytuje Správa železnic od 6. dubna loňského roku.

Důvodem jejího zavedení byl souběh několika velkých staveb na první tranzitním železničním koridoru, kvůli kterému došlo k odklonu vlaků osobní i nákladní dopravy. Kvůli složitějším sklonovým poměrům na odklonové trase přes Vysočinu bylo u nákladních vlaků rozhodnuto o zavedení postrkové služby v úseku Brno-Maloměřice – Kutná Hora hlavní nádraží. V praxi to znamená, že vybrané vlaky jsou na této trase posíleny o další lokomotivu, popřípadě lokomotivy.

Vítězem výběrového řízení na provozovatele postrkové služby se stala společnost RegioJet. Od loňského dubna do 2. května letošního roku ji využilo 3322 vlaků. Zatímco ve směru Brno – Kutná Hora jich bylo 2049, opačně vyjelo 1273 vlaků. Vzhledem k tomu, že se v některých případech připojovaly dvě lokomotivy, bylo celkem použito 4672 hnacích vozidel.

Tisková zpráva Správy železnic
 

Právě přítomno: 347 hostů a žádný gestor