Plzeň se v sobotu 24. září stala „hlavním městem“ všech fanoušků železnice. V areálu depa tamního hlavního nádraží se totiž uskutečnil Národní den železnice, který návštěvníky zavedl jak do drážní historie, tak nejmodernější současnosti. Nechyběl ani bohatý doprovodný program a jedním z vrcholů se stala noční show, v níž se v záři laserů a reflektorů představily ty nejkrásnější vlaky české železnice.
Na cestu do Plzně bylo možno využít speciální slevu z jízdného. Nepřetržitou bezplatnou kyvadlovou dopravu mezi plzeňským hlavním nádražím a areálem depa byla zajištěna souprava složená ze dvou elektrických jednotek RegioPanter.
 
Lidé se mohli těšit také na řadu nostalgických jízd, které měly start na plzeňském hlavním nádraží a vyjely směrem do Dobřan, Nezvěstic, Nýřan, Stodu, Stříbra a Třemošné. V čele nostalgických vlaků se vystřídala celá řada parních lokomotiv: 354.195 Všudybylka, 434.2186 Čtyřkolák, 475.111 Pětasedma nebo 534.0323 Kremák. Ze Slovenska pak dorazila i legendární lokomotiva plzeňské výroby 498.104 Albatros.
 
Historie současnost
 
Areál depa byl rozdělen do tří světů. Svět historie nabídl přehlídku těch nejkrásnějších historických parních, motorových i elektrických lokomotiv. Svět změny ukázal moderní flotilu Českých drah. A konečně Svět zábavy už tradičně nabídnul bohatý doprovodný program pro rodiny s dětmi.
 
Večer patřil exkluzivní světelné show plné historických železničních skvostů. Ta začala na točně muzea ve dvacet hodin a nabídla více než desítku nejen historických exponátů v na míru připraveném scénickém osvětlení a hudbě. Show doprovodil komentář s představením jednotlivých kusů techniky.
 
Podrobný program, včetně jízdního řádu nostalgických vlaků, byl uveden na stránkách www.denzeleznice.cz. Na těchto stránkách návštěvníci mohli zakoupit i vstupenky a našli tu i speciální kód na slevu ve výši 33 % na jízdenku do Plzně.
 
Program byl také na webu www.vlakemnavylet.cz. Vstupenky na nostalgické jízdy a Národní Den železnice 2022 v Plzni bylo možné zakoupit i v e-shopu ČD.
 
–RED–

Právě přítomno: 321 hostů a žádný gestor