Mluvčí akciové společnosti České dráhy Vanda Rajnochová na otázku serveru E15 potvrdila, že České dráhy nyní s tříměsíčním zpožděním emitují své firemní dluhopisy. Půl miliardy euro, tedy více než 12 miliard korun, je stejná částka, o kterou se chtěly ucházet na trhu letos v červnu. Peníze dráhy nutně potřebují na splátku předchozích emisí a také je chtějí investovat do obnovy vozového parku.

Podle informací z trhu má jít o pětileté, takzvané zelené bondy, navázané na firemní strategii ESG. Na vydání se podílejí Erste Group, ING, UniCredit a zastřešující Société Générale.

České dráhy v červnu obhájily u agentury Moody's rating na úrovni Baa2 se stabilním výhledem. Stupeň Baa2 patří k nižšímu hodnocení v investičním pásmu. V červnu také podnik plánoval vydat emisi za 500 milionů eur na sedm let, ale odložil ji. Jako argument uvedli jeho zástupci nehodu vlaku Pendolino z téhož měsíce.

Generální ředitel Českých drah Michal Krapinec již dříve avizoval, že peníze chtějí dráhy využít na obnovu vozového parku a rozvoj opravárenství. Už příští rok v květnu ale musejí zaplatit emisi 400 milionů eur z roku 2016.

Podnik není v nejlepší finanční kondici. České dráhy loni skončily ve ztrátě 1,6 miliardy korun. Meziročně je to i navzdory pandemii a s ní spojeným omezením zlepšení o 2,5 miliardy korun. Stoupá ovšem zadlužení, které je na 45 miliardách a v budoucnu se může vyšplhat mnohem výše. Rostou také náklady na energie, což negativně, v řádu miliard korun, ovlivní hospodaření firmy.

Společnost bude na situaci reagovat podle ministra dopravy Martina Kupky mimo jiné tím, že příští rok zdraží jízdné zhruba o 15 procent.

–RED–

Právě přítomno: 294 hostů a žádný gestor