Kalendář ukazuje 19. února 2024 a v pražských ulicích již od rána probíhá plánovaná demonstrace zemědělců podporovaná Asociací samostatných odborů (ASO) a v rámci ní se v odpoledních hodinách připojili také členové Odborového sdružení železničářů (OSŽ), které zde mimo jiné opět připravilo stánek s občerstvením pro demonstrující.

Členové OSŽ sem přišli nejen podpořit zemědělce a jejich požadavky, ale také upozornit na nespravedlnost chystané novely zákoníku práce, a to především výpověď z pracovního poměru bez udání důvodu. Kvůli tomu sem přijel například předseda základní organizace Žst. Kladno Karel Jungmann a nebo Ing. Bc. Petr Toman, BA (Hons).

Ale to nejsou jediné požadavky demonstrujících. Mezi ně především patří

 

>STOP změnám zákoníku práce;

>STOP současné politice důchodů;

>STOP neřešení přijetí evropské směrnice o minimální mzdě;

>STOP drahým potravinám!

 

Jak již bylo uvedeno, hlavními důvody protestu jsou, z pohledu ASO-OSŽ, mediálně prezentovaný záměr některých představitelů vládní koalice zapracovat do zákoníku práce pro zaměstnavatele možnost dát výpověď z pracovního poměru zaměstnancům i bez uvedení důvodu a dále neřešení problematiky důchodů zatížených profesí v rámci vládní důchodové reformy, která navyšuje důchodový věk a výrazně zhoršuje podmínky pro odchod do předčasného důchodu.

„Po čerstvých zkušenostech z průběhu projednávání vládního ozdravného balíčku veřejných financí v Parlamentu ČR jsou členové OSŽ přesvědčeni, že je nutné jasně veřejně vyjádřit své výhrady k návrhům legislativních změn dříve, než je vláda či ministerstvo postoupí do poslanecké sněmovny. Důležitým principem je také důraz na vzájemnou odborovou solidaritu,“ zní prohlášení představitelů Odborového sdružení železničářů.

Předseda ASO Bohumír Dufek se ve svém vystoupení samozřejmě zaměřil na oblast zemědělství a zdůraznil, že dotace mají dostávat malé zemědělské firmy, a ne velké zemědělské společnosti. Vláda podle něho není nápomocna vytvářet malým zemědělcům konkurenčněschopné prostředí vůči velkým supermarketům. 

Informoval přítomné, že 6. února požádal ministra zemědělství o svolání zemědělské tripartity, ale do dnešního dne se žádné jednání neuskutečnilo a dnes se ministr pro média tvářil, že se zemědělci jedná. 

Závěrem upozornil na skutečnost, že vláda neplní své předvolební sliby a je neschopna zajistit řádnou životní úroveň pro českého občana. Poté všem demonstrujícím poděkoval, že byli ve správnou chvíli na správném místě!

 

Připravila a fotografovala Daniela Houdková

 

  

  

 

Právě přítomno: 320 hostů a žádný gestor