Není levná a většinou slouží k dojíždění do práce, co je to? Režijka! Zaměstnanci ČD (ale i ČD Cargo, SŽDC a dalších institucí) ji většinou používají při cestách do práce. Přestože je v posledních letech stále dražší, budí emoce. Zaměstnance přijde na 1150 Kč, rodinného příslušníka na 1250 Kč. „O kolik peněz asi České dráhy přijdou, když režijka nebude?“ napsal jeden z diskutujících na diskusním fóru.

„Pokud je to tak pro ČD výhodné, tak ať to (ČD) nabízejí jako svůj bonus,“ dodal další. „Ale má to být rozhodnutí ČD, nikoliv zákona, že to někdo musí poskytovat.“ Přesně to je podstatou návrhu poslance ANO Martina Kolovratníka. Jenže právě to může v krajním případě vést k totálnímu kolapsu železniční dopravy. A je to i jeden z argumentů, proč tomuto návrhu říci NE! „Co chce pan poslanec těm zaměstnancům, co dělají v provozu, nabídnout? Nejsou výpravčí, nejsou strojvedoucí, nejsou posunovači, nejsou průvodčí, práce o sobotách a nedělích, práce v noci, práce ve svátek, velká odpovědnost…“ konstatuje další z diskutujících. „Při současné personální krizi by se tenhle nápad krutě vymstil. Vlivem různých restrukturalizací a optimalizací dnes většina zaměstnanců dojíždí do zaměstnání desítky kilometrů. Nevěřím tomu, že by kdokoliv z nich tohle akceptoval. To si najdou lépe placenou práci v okolí domova.“

Režijka totiž funguje i jako stabilizační benefit, jako jakási naturální náhrada za všechny ty nevýhody a „nepříjemnosti“, které turnusová práce přináší všem železničářům, bez rozdílu. České dráhy, ČD Cargo, SŽDC i další firmy byly kdysi součástí jedné společnosti. „Že se železnice roztrhala na několik firem, bylo politické rozhodnutí, zaměstnanci původní firmy toto rozhodnutí neměli možnost ovlivnit. Přesto odbory vymohly, že tento benefit zůstane všem zaměstnancům původní firmy, protože jinak by se tehdy kvůli režijce nejspíš zastavila doprava a nejspíš i proces dělení. A dá se předpokládat, že něco podobného se bude dít při takovém pokusu i nyní,“ píše další z diskutujících a jiný dodává: „Ve Škodovce si odbory troufnout vyřvat vyšší mzdy a odměny. Určitě se to musí projevit i v ceně auta. A to nikomu nevadí?“

Většina dobrých zaměstnavatelů svým zaměstnancům přispívá na dopravu do zaměstnání, ale České dráhy hold někomu leží v žaludku! „Že si železničáři tu režijku platí na rok a pak ji z 90 % mají pouze na cestu do zaměstnání, o tom už se taky nemluví. Hlavně, aby se to veřejnosti naservírovalo v tom ´správném´ světle,“ kritizuje další diskutující. „U SŽDC se dá čekat výrazně větší problém sehnat zaměstnance, protože se sníží ochota dojíždět někam dál a jediný způsob jak udržet a získat zaměstnance, bude výrazně vyšší plat. Je třeba přemýšlet o důsledcích,“ varuje.

„K rušení zřejmě dojde postupně: nejdříve osekat jízdní výhody pro ministerské úředníky a Drážní úřad – stávka úředníků se nepředpokládá – rádi se budou tiše držet teplých místeček, bez protestu. V další fázi zrušit pro rodinné příslušníky a důchodce SŽDC. Nakonec by výhody zůstaly např. jen provozním zaměstnancům ČD,“ uzavírá jeden z diskutujících.

V pondělí 1. 4. 2019 zasedne Ústředí OSŽ a na stole zcela jistě budou i tato témata. Jaký bude závěr?

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 261 hostů a žádný gestor