Ve Středočeském kraji se v současné době budují moderní terminály veřejné dopravy přímo propojující vlaková a autobusová nádraží za přispění Evropské unie, díky čemuž se Pražská integrovaná doprava stává atraktivnější, neboť je tak cestujícím umožněn přímý přestup z vlaků na autobusy typu „hrana – hrana“. Kupříkladu v Kolíně je nový zastřešený dopravní terminál v ulici Pod Hroby (na snímku) v provozu více než rok.

Nahradil tak bývalé autobusové nádraží situované naproti vlakovému nádraží (přes silnici). Jeho výstavba přišla na zhruba 60 miliónů Kč (většinu zaplatila Evropská unie), přičemž ostrý provoz byl zahájen 11. července 2018. První dvě pozice nejblíže náměstíčku využívá kolínská městská hromadná doprava, zbytek zastávek slouží regionální a dálkové autobusové dopravě. Obdobné dopravní terminály se nyní staví v Benešově, či Týnci nad Sázavou.
Ke kolínskému terminálu se 17. října 2019 připojilo i opravené kolínské nádraží, které bylo slavnostně otevřeno za přítomnosti generálního ředitele SŽDC Jiřího Svobody a kolínského starosty Michaela Kašpara. Novou tvář dostala výdejní okénka pokladen, informační elektronické panely i sociální zařízení pro cestující. Opravy se dočkaly také komerční prostory a čekárna. Východ z nádraží je upraven tak, aby cestující „suchou nohou“ přešli z vestibulu do výše zmíněného autobusového terminálu. Ve vestibulu vznikla i nová zasklená terasa. Celkem vyšly opravy na 70 milionů korun.
Celkový dojem z nové tváře vestibulu je veskrze příznivý, cestující veřejnost ale stále čeká na vybudování osobních výtahů na nástupiště, s jejichž stavbou by se mělo začít ve druhé polovině roku 2022.
Tomáš Martínek a Miroslav Čáslavský
(redakčně upraveno)

Právě přítomno: 290 hostů a žádný gestor