Nejrozsáhlejší síť bezbariérových spojů napříč celou Českou republikou obhospodařují České dráhy. V novém jízdním řádu pro rok 2020 vypraví národní dopravce každý den bezmála pět tisíc bezbariérových vlaků. V dalších dvou letech uvedou České dráhy do provozu desítky dalších nových souprav a nabídku cestování pro osoby s handicapem rozšíří na nové linky.

České dráhy se věnují odstraňování bariér dlouhodobě. Zatímco před 10 lety měly přibližně 350 bezbariérových vozidel, v novém jízdním řádu 2020 to bude více než 600 bezbariérových vozů. Počet bezbariérových spojů se za toto období více než ztrojnásobil. „Svobodné cestování pro všechny spoluobčany včetně osob se zdravotním postižením je jednou z našich priorit, proto budeme pokračovat v nákupu moderních vozů a rozšiřování počtu bezbariérových spojů,“ uvedl v úterý 29. října generální ředitel Českých drah Václav Nebeský u příležitosti zahájení veletrhu Rehaprotex a vypravení zvláštního bezbariérového vlaku pro Ministerstvo dopravy ČR a Národní radu osob se zdravotním postižením z Prahy na brněnské Výstaviště.
V roce 2014 spustily České dráhy speciální objednávkový systém, jehož prostřednictvím si mohou postižení zákazníci předem zajistit přepravu ve vlaku ČD a asistenci zaměstnanců při nástupu a výstupu. Václav Nebeský k tomu dodává: „Za prvních devět měsíců letošního roku jsme se postarali o více než 6 000 zákazníků. Díky tomuto našemu objednávkovému systému jsme od jeho spuštění pomohli při cestování už více než 35 tisícům postižených. Další desítky tisíc přeprav se díky nasazování nízkopodlažních vozidel uskutečnily bez asistence zaměstnanců Českých drah. Odstraňování bariér se stalo nedílnou součástí naší firemní kultury.“
Nové bezbariérové vlaky nabídnou České dráhy v průběhu následujících dvou let mimo jiné v komfortních dálkových soupravách konsorcia Siemens – Škoda na vlacích Západní expres (Praha – Plzeň – Cheb) a Krušnohor (Praha – Ústí nad Labem – Karlovy Vary – Cheb). Jednotky RegioPanter společnosti Škoda Transportation pak vyjedou na spěšné lince Plzeň – Stříbro – Mariánské Lázně – Cheb – Karlovy Vary, na regionální lince Klatovy – Plzeň – Rokycany – Hořovice – Zdice – Beroun, jakož i v regionálních vlacích na elektrifikovaných tratích Jihočeského kraje a kraje Vysočina. Na trati Ostrava – Frýdek-Místek – Frýdlant nad Ostravicí pak vyjedou jednotky push-pull společnosti Škoda Transportation.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 348 hostů a žádný gestor