Obnovení turistických a později i školních spojů - tak se dají ve zkratce pojmenovat nejvýznamnější změny, které čekají Jihomoravany v regionální veřejné dopravě počínaje 16. květnem 2020. V reakci na významný pokles cestujících při nejtvrdších opatřeních proti šíření koronaviru došlo ke snížení objemu vlakové a autobusové dopravy v IDS JMK přibližně o 10 %. Nyní Jihomoravský kraj chystá postupné uvolňování.

„Po rapidních poklesech v březnu a dubnu nám zejména poslední dva prodloužené sváteční víkendy ukázaly, že cestujících ve vlacích a autobusech začíná přibývat. Proto připravujeme další vlnu postupného posilování dopravy tak, abychom mohli lidi pohodlně a bezpečně dovézt za výlety do přírody a později i děti do škol. Od 16. května plánujeme obnovení vybraných turistických spojů na železnici, mezi kterými bude třeba i Expres Pálava–Podyjí,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák s tím, že další vlny uvolňování přijdou 23. a 25. května.

„K 23. květnu chceme obnovit i turistické autobusy včetně cyklobusů. Od 25. května potom hodláme vrátit většinu školních spojů tak, abychom zároveň s částečným obnovením výuky zajistili našim studentům bezpečnou a pohodlnou jízdu do školy,“ doplnil Hanák. K 23. květnu rovněž dojde k obnovení zrušených vlaků v úseku Hodonín – Čejč na lince S52.

Náměstek hejtmana se dotknul i toho, jaký bude mít postupné obnovování omezených spojů vliv na ztráty ve veřejné regionální dopravě. „Počítáme s tím, že zejména školní spoje budou vytíženy jen částečně a jejich zavedením se prohloubí ztráta Jihomoravského kraje v rámci provozu veřejné dopravy. Je však naší prioritou zajistit bezpečnost zejména menších dětí a jejich dopravu do školy a ze školy v režimu, na který byly zvyklé v běžném školním roce,“ vysvětlil Hanák, podle kterého nadále nepojedou noční spoje, a u vybraných linek bude pokračovat režim omezení jízdních řádů odpovídající období školních prázdnin.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Jihomoravského kraje
 

Právě přítomno: 353 hostů a žádný gestor