Postupné rušení epidemiologických opatření a návrat cestujících do vlaků znamená také postupný návrat k normálu na železnici. Od pátku 15. května se na tratích objevily další dálkové spoje. V případě spojů SC Pendolino mezi Prahou a Ostravskem a Jižních expresů mezi Prahou a Českými Budějovicemi šlo o návrat prvních spojů na těchto linkách po zhruba dvou měsících, v případě jiných, již provozovaných linek, pak o ukončení zbývajících omezení a návrat k plánovaným jízdním řádům.

Občerstvení včetně bonusového občerstvení poskytovaného cestujícím však zatím z preventivních hygienických důvodů nebude nabízeno.

Další linkou, která částečně obnoví svůj provoz, jsou Jižní expresy z Prahy do Českých Budějovic

Od 15. 5. 2020 se ruší také dosavadní omezení v provozu rychlíků na linkách R9 Praha – Havlíčkův Brod – Brno, R17 Praha – Tábor – České Budějovice/Veselí nad Lužnicí – České Velenice a R20 Praha – Ústí nad Labem – Děčín. Spoje na těchto linkách již jezdí podle plánovaných jízdních řádů. V případě linky R16 Praha – Plzeň – Klatovy – Železná Ruda je provoz dle jízdních řádů také obnoven, ale z provozních důvodů je i nadále nutný u vlaků R 763, 768, 775, 776 Praha – Železná Ruda přestup v Klatovech do náhradní motorové soupravy. Na jednotlivých linkách dochází také k postupnému návratu k plánovanému řazení vlaků včetně zavádění posilových vozů v době přepravní špičky.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 334 hostů a žádný gestor