První úsek vysokorychlostní trati (VRT) nese označení Moravská brána. Na tomto nezatíženějším úseku české železnice mezi Přerovem a Ostravou se stýkají evropské i národní železniční koridory. Začátkem měsíce září zahájila Správa železnic zadávací řízení na zpracování dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby, která začíná v železniční stanici Prosenice a končí u Hranic na Moravě. Projekt počítá také se sjezdem zapojeným do stávající stanice Hranice na Moravě a přípravou na výhledové pokračování VRT od Prosenic pro vlaky jedoucí na Brno a Olomouc.

Součástí tohoto tendru je mimo DÚR (Dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby - územní rozhodnutí) také zpracování dokumentace vlivů záměru na životní prostředí (dokumentace EIA) nebo zapracování požadavků dotčených úřadů a veřejnosti. Správa železnic může také využít opci, která bude využita v případě úspěšného zapracování VRT Moravská brána do Zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, jejichž aktualizace na žádost Správy železnic právě probíhá.
Vybraný dodavatel také zpracuje záměr projektu rekonstrukce stanice Hranice na Moravě pro Centrální komisi Ministerstva dopravy, která tak posoudí rozsah a smysluplnost projektu. Na rozhodnutí komise potom závisí využití další opce na dopracování DÚR na rekonstrukci stanice. Rekonstrukcí nádraží včetně výpravní budovy by Správa železnic chtěla umožnit cestujícím kvalitní přístup k rychlé železnici a k vlakům odbočujícím z VRT směrem na Valašsko a Slovensko.
Předpokládaný termín splnění hlavní části veřejné zakázky je stanoven na 14 měsíců od účinnosti Smlouvy o dílo uzavřené s vybraným dodavatelem. Tato doba může být prodloužena v závislosti na případném využití opcí. Celková předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí až 195 milionů korun v případě využití veškerého možného opčního plnění.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Správy železnic

 

Právě přítomno: 258 hostů a žádný gestor