Epidemie koronaviru zasáhla také do prací na opravě budovy hlavního brněnského nádraží. Zhruba dvouměsíční zpoždění mají v současné době práce na opravě levého křídla výpravní budovy - tato v pořadí třetí etapa prací vyjde zhruba na 140 milionů korun bez daně. Podle vyjádření mluvčí Českých drah Vandy Rajnochové bude nádraží kompletně opravené nejdříve na konci příštího roku. Majitelem budovy jsou České dráhy, jeho provozovatelem pak od roku 2008 společnost Brno New Station Development.

V levé části nádraží v současné době probíhají bourací práce, jejichž největší část potrvá ještě více než měsíc. „Poté bude následovat výstavba nových konstrukcí, rozvodů sítí, technologických zařízení či úprava povrchů. V této části budou převážně komerční plochy, jako jsou potraviny, tisk, rychlé občerstvení a podobně,“ přiblížila postup prací Rajnochová. Poté, co tato etapa na podzim příštího roku skončí, přesunou se stavbaři do pravého křídla budovy, kde bude rekonstrukce ukončena čtvrtou etapou. „V této části budeme revitalizovat příjezdovou halu, spojovací chodbu obou hal, fasádu výpravní budovy směrem k tramvajovým zastávkám a komerční prostory,“ dodala Rajnochová. Pokud budou stavební práce pokračovat hladce a neovlivní je znovu koronavirus, chtějí České dráhy čtvrtou, závěrečnou etapu zkolaudovat na přelomu třetího a čtvrtého kvartálu příštího roku. Na tuto poslední etapu však ještě stále chybí stavební povolení, přičemž jeho získání může ovlivnit majetkoprávní spor z 90. let 20. století.
Secesní budova brněnského hlavního nádraží je v provozu od roku 1838 a spolu s břeclavským nádražím patří k nejstarším v České republice. Architektem budovy je Josef Nebehosteny. V loňském roce prošla budova nádraží rok trvající velkou opravou, během níž se modernizovalo sdělovací a zabezpečovací zařízení a rekonstruovala odjezdová hala.
Miroslav Čáslavský, s využitím zprávy ČTK
 

Právě přítomno: 264 hostů a žádný gestor