Na základě aktuálních vládních opatření v souvislosti s epidemickou situací upraví České dráhy nabídku dálkových vlaků mimo dopravní špičku a v okrajových časech. V koordinaci s ministerstvem dopravy, které tyto spoje objednává, bude od pondělí 19. října až do odvolání mírně omezen provoz na linkách z Prahy do Hradce Králové, Brna, Českých Budějovic a Děčína, dále v úsecích Kolín – Ústí nad Labem, České Budějovice – Jihlava – Brno a Ostrava – Čadca.

Kompletní seznam jednotlivých linek naleznete na tomto odkaze.

Vzhledem k nižšímu počtu cestujících v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem bude v koordinaci s krajskými úřady dočasně omezena i regionální vlaková doprava Českých drah. Provoz bude od tohoto víkendu (17./18. 10. 2020), respektive od začátku příštího týdne (od 19. 10. 2020) omezen jak v hlavním městě, tak i v krajích Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Moravskoslezském a v Kraji Vysočina. K omezení dojde zejména u vlaků, které jedou v přepravních sedlech, v okrajových částech dne, dále tzv. „školní“ vlaky a rekreační spoje. Zachována naopak zůstane nabídka spojení pro cestující jedoucí do zaměstnání. Zavedená opatření budou platit do odvolání, v souvislosti s vývojem epidemiologické situace může dojít k dalším úpravám.

Omezení regionálních vlaků ČD v Praze a Středočeském kraji
Od noci z pátku 16. na sobotu 17. října dojde k dočasnému zrušení tzv. víkendového nočního rozjezdu vlaků ve 2.30 h z Prahy do Středočeského kraje včetně vlaků v opačném směru s příjezdem do Prahy před 2.30 h. Konkrétně jde o linky S1 až S9 a S22. Od soboty 17. října nepojedou ani rekreační vlaky Českých drah „Cyklohráček“, „Cyklo Brdy“, „Český ráj“ a turistické vlaky do středního Posázaví.

Omezení regionálních vlaků ČD v Pardubickém kraji
Na základě požadavku Pardubického kraje bude od pondělí 19. října do odvolání mírně omezen rozsah regionální dopravy zajišťované Českými drahami. Úpravy se dotknou většiny tratí, celkově se rozsah dopravy sníží asi o 10 %. Omezené budou zejména vlaky v okrajových částech dne a některé posilové vlaky. Na trati 018 se v pracovní dny zcela zastaví provoz mezi Vysokým Mýtem městem a Litomyšlí, na trati 019 mezi Českou Třebovou a Lanškrounem nepojedou některé ranní a odpolední vlaky. Na trati 031 dojde především k omezení spěšných vlaků mezi Pardubicemi a Hradcem Králové (spoje o víkendu po celý den, v pracovní dny dopoledne a také posilové páteční a nedělní posilové spoje). Na trati 238 se omezí několik párů vlaků mezi Pardubicemi a Chrudimí, popř. Slatiňanami, po výluce pak od 26. října další vlaky především mezi Hlinskem a Havlíčkovým Brodem. Na trati 260 nepojedou vložené vlaky mezi Březovou nad Svitavou a Letovicemi a některé spoje mezi Českou Třebovou a Svitavami, a to v souvislosti se změnami na trati 261, kde dochází k omezením mezi Svitavami a Pustou Kamenicí.

Omezení regionálních vlaků ČD v Královéhradeckém kraji
Na základě požadavku Královéhradeckého kraje bude od pondělí 19. října do odvolání omezen rozsah regionální dopravy. V první fázi budou omezené zejména školní a na ně navazující spoje, rozsah regionální dopravy se tím sníží o necelá 3 %. Od soboty 24. října pak dojde k dalšímu omezení u víkendových spojů. Změna bude vycházet z dvouhodinového intervalu v úseku Hradec Králové – Trutnov/Broumov na základě vedení dálkových spojů linky R 10 Praha – Hradec Králové – Trutnov. Omezení dopravy o víkendech zohledňuje zejména četnost spojů víkendové regionální dopravy. Redukce rozsahu dopravy bude činit celkem necelých 6 %.

Omezení regionálních vlaků ČD v Kraji Vysočina
V koordinaci s Krajem Vysočina je od pondělí 19. října do odvolání omezen provoz vybraných regionálních vlaků v Kraji Vysočina. Omezení se ve většině případů týká pracovních dnů, kdy jsou zrušené některé regionální spoje v úsecích Havlíčkův Brod – Světlá nad Sázavou – Ledeč nad Sázavou, Havlíčkův Brod – Jihlava nebo Havlíčkův Brod – Telč – Dačice. O víkendu také nejedou spěšné vlaky mezi Jihlavou a Znojmem.

Omezení regionálních vlaků v Moravskoslezském kraji
Na základě požadavku Moravskoslezského kraje bude od pondělí 19. října do odvolání zajišťována vlaková doprava podle nedělních jízdních řádů. Nad rámec nedělního provozu bude zavedeno několik dalších spojů, které zajistí návoz cestujících na směny. V období od 14. do 16. října už nepojedou některé „školní“ spoje (vlaky Os 13106 a 13109 mezi Frýdlantem n. O. a Ostravicí, Os 3164 z Frýdlantu n. O. do Frenštátu pod Radhoštěm m., Os 3176 a 3177 mezi Frýdkem-Místkem a Frýdlantem n. O. a Os 13440 z Dolního Benešova do Opavy východu).

Omezení regionálních vlaků v Libereckém kraji
Na základě požadavku Libereckého kraje bude od 17. října na některých tratích omezen provoz vybraných spojů. Do odvolání nepojedou půlnoční vlaky Českých drah s odjezdem v 0.35 h z Liberce do Tanvaldu a Desné (Os 2600) a do Frýdlantu (Os 6340). U ostatních vlaků na tratích 034 Liberec – Frýdlant v Čechách – Černousy/Jindřichovice pod Smrkem a 036 Liberec –Tanvald – Harrachov může být podle vývoje frekvence cestujících operativně omezena kapacita souprav. Dále od 17. října nepojedou víkendové výletní vlaky Sp 1488/1489 „Český ráj“ Praha – Nymburk – Jičín – Turnov a opačně.

Omezení regionálních vlaků v Jihomoravském kraji
Od noci 16./17. října bude v koordinaci s Jihomoravským krajem a Krajem Vysočina do odvolání zrušen jeden pár víkendových půlnočních spojů mezi Brnem a Zastávkou u Brna, které vzhledem k výlukovým pracím zajišťuje náhradní autobusová doprava. Půjde o bus 24865 (Zastávka u Brna 22.44 h – Brno hl. n. 23.28 h) a bus 24850 (Brno hl. n. 0.34 h – Zastávka u Brna 1.14 h). K jiným změnám ve vlakové dopravě na území Jihomoravského kraje aktuálně nedochází.

Michael Mareš s využitím Tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 353 hostů a žádný gestor