Ve zkušebním centru VUZ ve Velimi byly zahájeny testy nově dokončených dvouvozových jednotek RegioPanter, kterých se zúčastnili zástupci vedení Českých drah a Národní rady osob se zdravotním postižením. České dráhy objednaly u společností Škoda Transportation a Škoda Vagonka 31 dvouvozových nízkopodlažních jednotek a připravují objednávku dalších až 29 třívozových souprav.

První nové vlaky již od poloviny roku 2021 obslouží zrychlenou linku z Plzně do Mariánských Lázní, Chebu a Karlových Varů, kde se nachází množství moderních bezbariérových nádraží. Další tyto jednotky zamíří na linku Klatovy – Plzeň – Beroun a také na tratě vycházející z Českých Budějovic a na Vysočinu. V roce 2023 vyjedou první třívozové jednotky na Ostravsko, Olomoucko a Valašsko.
Podle slov předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václava Krásy tyto nové vlaky splňují záměry dlouhodobé spolupráce Českých drah s touto radou. „Jednotky jsou nejen nízkopodlažní, ale v jejich výbavě nechybí například dálkově ovládané dveře obsluhované slepeckou vysílačkou a vybavené akustickým majáčkem pro nevidomé a slabozraké,“ řekl Krása. Podle jeho dalších slov Národní rada spolupracuje s Českými drahami také v oblasti rekonstrukce vozů. „Vagony jsou upravovány tak, aby byly vhodné pro přepravu osob s omezenou schopností pohybu a orientace. Navrhujeme nezbytné úpravy a kontrolujeme, zda vše odpovídá původnímu zadání. Takto jsme již společně rekonstruovali téměř stovku vozových jednotek,“ dodal Krása.
České dráhy také spolupracovaly s Národní radou osob se zdravotním postižením ČR na vzniku elektronického systému na objednávky přepravy osob se zdravotním postižením. ČD tak mohou konkrétnímu cestujícímu na vozíku přistavit v určený čas bezbariérový osobní vůz, případně vagon, u kterého je možné použít zdvihací plošinu.
Podle slov Jiřího Ješety, člena představenstva a náměstka generálního ředitele Českých drah pro obchod, se České dráhy věnují odstraňování bariér dlouhodobě. „Zatímco před 10 lety jsme měli přibližně 350 bezbariérových vozidel a vypravovali jeden a půl tisíce bezbariérových spojů, v roce 2020 je to více než 600 bezbariérových vozů a jednotek. Při standardním provozu bez omezení z důvodu pandemie nabízíme přes 5 000 bezbariérových spojů každý den,“ konstatuje Ješeta.
Miroslav Čáslavský, s využitím TZ Českých drah

 

 

Právě přítomno: 644 hostů a žádný gestor