Kvalitně urbanisticky, architektonicky, dopravně a krajinářsky vyřešit širší prostor hostivického nádraží se všemi vazbami na okolí, takový je cíl studie, kterou obyvatelům v minulých dnech předložilo město Hostivice. Důraz je kladen především na kvalitu veřejných prostranství, celkového dopravního řešení a realizovatelnost. Studie má sloužit jako podklad pro projektovou dokumentaci modernizace tratě Praha - Kladno, kterou zajišťuje Správa železnic, s. o.

Hlavním tématem studie je vytvořit příjemný a funkční veřejný prostor, který bude denně užívat velké množství cestujících, ale i místních obyvatel, a to díky návaznosti na nedaleký park Višňovka. Zásadním rozhodnutím je přesunout parkoviště P+R pro hostivické nádraží na severní stranu za koleje. Dojde tím k uvolnění jižní strany, která se měla v původním návrhu stát velkým parkovištěm. Zabrání se tak vjezdu „přespolních“ uživatelů do Hostivice a ulice Železničářů se tak má stát příjemným veřejným prostorem. „Navrhujeme uvolnit obě strany historické výpravní budovy pro pohyb pěších a parkování cyklistů. Historická budova se může využít pro služby a stávající restaurace získá příjemný předprostor,“ píše se mimo jiné ve studii.

Město dokonce navrhlo upravit polohu plánovaného podchodu k nástupištím, aby byl zachován vzrostlý jasan. „Po obou stranách staré výpravní budovy zachováme a doplňujeme solitérní stromy tak, abychom navodili původní atmosférou: nádražní budova – lípa – zahrádka výpravčího. Současně vzrostlé listnáče zajišťují stín v létě a vytvářejí příjemný pobytový prostor. Do ulice Železničářů doplňujeme stromořadí středně vzrostlých stromů. Zachováváme travnatý pás před soukromými objekty. Nenáročnými štěrkovými trávníky a štěrkovým povrchem upravujeme okolí výtopny. Nezpevněný povrch nabízí variabilitu zajišťuje zasakování deště,“ navrhují zpracovatelé studie. A město také ve studii počítá s opravenou výtopnou, kterou chce Správa železnic zbourat. Konkrétně tento záměr ve studii popisuje takto: „Přebíráme navrhovaný podjezd na místě dnešního přejezdu v Jiráskově ulici, ale měníme jej z ´kaňonu´ na pobytový prostor. Mezi bývalým přejezdem, opravenou výtopnou a drážním domkem vznikne méně formální herní prostor s možností netradičních kulturních akcí. Důležitou součástí návrhu jsou i dvě lávky přes železnici, které díky sdílenému prostoru pro pěší a cyklisty převedou cyklostezku a zároveň budou příjemným přístupem ke hřbitovu,“ stojí dále ve studii.

Výše uvedené informace potvrdil Ing. Martin Korbař, vedoucí investičního odboru (Městský úřad Hostivice): „Připomínky od občanů Hostivic shromažďujeme, následně (na začátku roku 2021) se k těmto připomínkám a námětům vyjádříme a zveřejníme vypořádání na webu města,“ uvedl.

Také Správa železnic, která modernizaci trati Praha-Ruzyně (mimo) - Kladno (mimo), jejíž součástí je i kompletní modernizace železniční stanice Hostivice, připravuje, spolupráci s městem potvrdila: „S vedením města vznikla dohoda, že ji (studii) následně převezmeme a zapracujeme do právě připravované dokumentace pro stavební povolení. Správa železnic nesouhlasí se zachováním depa v plné výši. Bývalé depo je v kolizi s kolejovým řešením, protože zasahuje do průjezdního profilu traťové koleje. Je také ve velice špatném technickém stavu a nemá žádné využití po stavbě,“ dodala Nela Friebová, mluvčí Správy železnic.

Kvůli nouzovému stavu je veřejná konzultace této studie zrušena, připomínky ke studii lze posílat elektronicky do 15. prosince 2020 na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Michael Mareš


 

Právě přítomno: 198 hostů a žádný gestor