Nový železniční jízdní řád začíná platit od neděle 13. prosince. Regionální doprava Českých drah, hrazená jednotlivými kraji, doznává jen nepatrné změny, rozsah GVD zůstává na podobné úrovni jako v grafikonu předcházejícím. Úpravy jízdního řádu respektují požadavky krajských úřadů resp. koordinátorů dopravy v dotčených krajích. Přinášíme stručný přehled změn v regionální dopravě jednotlivých krajů, kterou zajišťují České dráhy.

V Moravskoslezském kraji jde například o pozdější odjezdy prvních ranních vlaků z Frýdku-Místku, Havířova a Opavy do Ostravy. Tyto vlaky pojedou asi o půl hodiny později, vlaky v opačném směru budou z Ostravy odjíždět naopak o půl hodiny dříve. „K podstatnému vylepšení pak dojde v průběhu příštího roku, kdy postupně nasadíme do provozu na trati z Ostravy přes Frýdek-Místek do Frenštátu pod Radhoštěm celkem pět zcela nových patrových souprav push-pull, které budou vozit modernizované lokomotivy řady 750.7,“ říká Kateřina Divišová, ředitelka Regionálního obchodního centra Českých drah v Ostravě.
V Olomouckém kraji nastává největší změna na trati mezi Petrovem nad Desnou a Sobotínem. Dosud tu vlaky jezdily o sobotách, nedělích a svátcích jen o letních prázdninách, nově tu budou jezdit o víkendech a svátcích celoročně. „Ve druhé polovině roku pak budou postupně nasazovány do provozu po celém Olomouckém kraji kompletně modernizované motorové jednotky řady 646 od Stadleru,“ říká Hana Motyková, ředitelka Regionálního obchodního centra Českých drah v Olomouci.
V Plzeňském kraji zůstane doprava na úrovni ze 14. června 2020, kdy došlo v souvislosti s epidemií COVID-19 k mírnému omezení nabídky spojů. K větší úpravě dojde v polovině příštího roku, kdy bude na základě smluv s Plzeňským a Karlovarským krajem zahájen provoz nové linky spěšných vlaků mezi Plzní, Chebem a Karlovými Vary. "Spěšné vlaky na této lince budou jezdit ve dvouhodinovém intervalu a nabídnou komfortní cestování novými elektrickými jednotkami RegioPanter mezi významnými městy Plzeňského a Karlovarského kraje,“ přiblížil změny Vladimír Kostelný, ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Plzni.
V Karlovarském kraji zůstane regionální doprava na stejné úrovni jako v současném grafikonu, zlepší se však spojení s Plzeňským krajem, kde budou nasazeny jednotky RegioPanter , které částečně nahradí moderní motorové soupravy RegioShark. Ty pak budou více využity na neelektrifikovaných tratích v regionu. S omezeními je potřeba počítat na trati z Karlových Varů směrem do Chomutova. Výluka v úseku Dalovice – Hájek, která měla původně končit koncem letošního října a byla prodloužena do konce platnosti jízdního řádu 2020, je podle aktuálních informací Správy železnic plánována až do 12. února 2021. Pro navazující období v novém grafikonu bude vydán nový výlukový jízdní řád.
Rozsah regionální dopravy Českých drah na území Jihomoravského kraje nepatrně vzroste. K hlavním novinkám bude patřit zavedení nových přímých vlaků mezi Brnem a Hustopečemi a s tím související úpravy konceptu regionální dopravy směrem do Břeclavi, kde bude ukončen provoz přímých osobních vlaků.
Rozsah regionální dopravy Českých drah na území Zlínského kraje zůstane na podobné úrovni jako v současném jízdním řádu. Čipové karty k zakupování jízdenek v rámci tarifu Integrované dopravy Zlínského kraje, které měly být zavedeny s platností od 1. ledna 2021, zatím spuštěné nebudou
V Královéhradeckém kraji bude rozsah regionální dopravy oproti změně v prosinci 2019 mírně vyšší (o 0,9 %). V průběhu jízdního řádu 2021 plánuje Správa železnic několik významných výluk, které ovlivní provoz vlaků ČD, a to zejména v úsecích Stéblová – Pardubice na trati 031 Hradec Králové – Pardubice a také mezi Trutnovem a Starou Pakou.
Regionální doprava Českých drah v Kraji Vysočina zůstane na obdobné úrovni jako v současném grafikonu, s některými změnami je však potřeba počítat na trati 240 mezi Jihlavou, Třebíčí, Náměští nad Oslavou a Brnem. V úseku mezi Horní Cerekví a Jindřichovým Hradcem budou zajišťovány pouze vlaky dálkové dopravy.
Provoz vlaků v Pardubickém kraji v jízdním řádu 2020/21 výrazně ovlivní výluková činnost Správy železnic. Ta již v září tohoto roku zahájila modernizaci uzlu Pardubice. Během zimy pak má být zahájena přestavba úseku Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí a nejspíše na jaře 2021 začnou práce na zdvojkolejnění úseku Pardubice – Stéblová. Od června do listopadu by pak měla probíhat dlouhodobá nepřetržitá výluka mezi hlavním a rosickým nádražím v Pardubicích a mezi Pardubicemi a Chrudimí.
Objednávku Jihočeského kraje bude z ekonomických důvodů (COVID 19) asi o 1,7% nižší než v předcházejícím GVD. Některé regionální linky budou mírně omezeny a v úseku mezi Jindřichovým Hradcem a Počátky-Žirovnicí nejsou objednány žádné regionální vlaky.
V Ústeckém kraji zůstane objednávka na podobné úrovni jako v GVD 2020. Nově budou České dráhy zajišťovat provoz osobních vlaků na nové lince U9 mezi Rybništěm a Varnsdorfem. Turisté budou moci i v příští letní sezóně využít cyklovlaky Českých drah v úsecích Děčín – Mikulášovice dol. n., Mikulášovice dol.n. – Rumburk a Rumburk – Děčín. Nadále budou jezdit i vlaky z Ústí nad Labem do Drážďan a zpět.
Prakticky nezměněn zůstane rozsah regionální dopravy, zajišťované ČD v Praze a ve Středočeském kraji, kde k hlavním novinkám bude patřit změna trasování vlaků v úseku Praha-Vršovice – Praha-Hostivař přes novou zastávku Praha-Eden a rozšíření provozu na trati Zadní Třebaň – Lochovice.
V Libereckém kraji rozsah regionální osobní dopravy ČD mírně vzroste (o 1,2%)%). K hlavním novinkám bude patřit zavedení čtyř nových párů vlaků v úseku Česká Lípa střelnice – Doksy o víkendech a svátcích během letních prázdnin a dvou dalších nových párů vlaků mezi Turnovem a Rovenskem pod Troskami o sobotách v letní sezóně.
Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021.
Miroslav Čáslavský, zdroj: tiskové zprávy ČD

 

Právě přítomno: 272 hostů a žádný gestor