Napojení letiště Václava Havla na železnici je prioritní dopravní stavbou české vlády. Základem tohoto napojení je modernizace trati Praha – Kladno, přičemž na letiště povede nově vybudovaná odbočka ze stanice Praha-Ruzyně. Praha se tak zařadí mezi desítky evropských měst s přímým napojením mezinárodního letiště na železnici. Praha je momentálně vedle Dublinu jediným hlavním městem v Evropě, které nemá kolejové napojení centra na letiště.

Železniční infrastruktura se rozšíří o šest nových zastávek a v Praze nabídne přímé přestupy na všechny linky metra. Modernizovaná trať bude v celém úseku dvoukolejná a elektrifikovaná. Ve špičce tak bude možné cestovat vlakem mezi centrem Prahy, Kladnem a letištěm každých 10 minut.
Správa železnic učinila již dříve v přípravě modernizace této trati významný krok, jímž je rozhodnutí pokračovat v přípravě jižní varianty tunelu mezi Dejvicemi a Veleslavínem. Toto rozhodnutí bylo učiněno na základě posudků týmu Ruhrské univerzity v Bochumi, zástupců České geologické služby a specialisty na vibrace Milana Brože.
Dalším krokem v přípravě projektu modernizace železnice Praha – Kladno je podepsání dvou smluv mezi Správou železnic a Letištěm Praha. Konkrétně byly v prosinci 2020 podepsány Smlouva o společném záměru a Smlouva o sdružení sektorových zadavatelů. Tyto smlouvy umožní společně připravovat a koordinovat jednotlivé projekty výstavby kolejového napojení na území Letiště Praha s ohledem na specifika infrastruktury letiště. „Uzavření smluv umožní technickou i časovou souslednost při přípravě a následné realizaci staveb. Tento postup navíc zajistí oběma stranám i úsporu finančních nákladů,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.
„Nově uzavřené smlouvy mezi Správou železnic a Letištěm Praha jsou dalším krokem na cestě ke zprovoznění kolejového napojení letiště s centrem Prahy, na kterém se Správou železnic úzce spolupracujeme. Zprovoznění vlaku je také podmínkou pro další rozvoj letiště. Bez vlaku a rozvoje se pražské letiště nemůže stát moderním letištěm 21. století,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.
Smlouvy se konkrétně týkají koordinace projektu výstavby Zaokruhování železničního spojení na letiště do trati Praha – Letiště Václava Havla Praha – Kladno, který zajišťuje Správa železnic, s projektem rozšíření Terminálu 2 a příslušných pojezdových letištních ploch (tzv. APRON D2), který připravuje Letiště Praha. V případě společného postupu Správy železnic a Letiště Praha se jedná zejména o koordinaci plánované tunelové trasy zaokruhování pod objekty Terminálu T2 včetně přilehlých pojezdových ploch.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskových zpráv Správy železnic

 

Právě přítomno: 483 hostů a žádný gestor