Na síti Správy železnic se v současné době nachází bezmála osm tisíc železničních přejezdů, z nichž přibližně každý druhý je zabezpečen pouze výstražnými kříži. Na potřebné úpravy přejezdů jsou každoročně navyšovány investiční prostředky, díky nimž se zvyšuje bezpečnost železničního i silničního provozu. V letošním roce hodlá Správa železnic zrekonstruovat zhruba dvě stovky železničních přejezdů a současně by mělo být jedenáct přejezdů zrušeno.

Zatímco vloni bylo do úprav 155 přejezdů vloženo půldruhé miliardy korun, letos by tato částka (na úpravu 200 přejezdů) měla vzrůst na dvě miliardy. Podle slov generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody bude v tomto trendu pokračováno i v dalších letech.
Přejezdy k rekonstrukci vybírá Správa železnic po vyhodnocení jejich rizikovosti. Letos by mělo čtyřicet přejezdů získat ke stávající světelné signalizaci závory, na dalších třiceti pak budou instalovány závory namísto současných výstražných křížů, upravován bude současně povrch přejezdů. Osm přejezdů pak bude vybaveno kamerovým systémem, který by měl plnit především preventivní funkci, další přejezdy budou vybaveny také novými technologiemi kompozitových břeven s LED diodami.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Správy železnic

 


 

Právě přítomno: 224 hostů a žádný gestor