Podle rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady EU byl rok 2021 vyhlášen jako Evropský rok železnice. Jeho cílem je povzbudit snahu členských států Unie o zvýšení podílu železnice na osobní a nákladní dopravě. Mezi specifické cíle Evropského roku patří zejména propagace železniční dopravy, zvyšování jejího podílu pro unijní hospodářství a průmyslu, propagace železničních povolání, podněcování diskuse o tom, jak modernizovat kolejová vozidla a jak dále rozvíjet železniční infrastrukturu a zvyšovat její kapacitu.

Jak se do tohoto programu zapojí česká železnice a jaké hlavní cíle v této oblasti vlastně má? Platí stále, že zejména přeprava zboží po železnici bude upřednostňována nejen „verbálně“? Na tyto a další otázky odpověděl tiskový mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Podle jeho slov proběhne na konci března 2021 jednání Neformální Rady ministrů dopravy v Portugalsku, jež má být věnována železniční dopravě. „Předpokládáme, že hlavním tahounem aktivit v ČR bude Správa železnic (prohlídky staveb v různé formě; připravuje se akce k 150 letům zprovoznění pražského hlavního nádraží či k červnovému dokončení fasády Fantovy budovy na hlavním nádraží v Praze, atp.) a téma chceme připomínat i v rámci pravidelných akcí se železniční tematikou, bude-li možné je vzhledem k epidemiologické situaci zorganizovat. Až bude možné zveřejnit podrobnosti, zveřejníme je,“ informuje Jemelka. Jak dále dodává, role Ministerstva dopravy je důležitá zejména pro prezentaci důležitých témat rozvoje dopravy – výstavba infrastruktury, univerzálních jízdních dokladů či udržitelnosti dopravy v souvislosti se Zelenou dohodou atp.
Mezi priority resortu patří především bezpečnost (zejména ETCS), dále vysokorychlostní trať, jakož i podpora železniční nákladní dopravy. „Ministerstvo dopravy společně se Správou železnic podporuje rozvoj nákladní železniční dopravy samozřejmě nejen verbálně, ale chystá řadu kroků investiční, finanční či provozní povahy, kterými přispěje ke zlepšení situace v průběhu roku 2021,“ připomíná Jemelka.
Podporu železniční nákladní dopravy lze prezentovat například chystaným schválením Studie proveditelnosti trati Kolín - Děčín, kde bylo navrženo ztrojkolejnit úsek Lysá nad Labem - Velký Osek, pokračují i přípravy celého ramene Cheb - Ústí nad Labem, Plzeň - Domažlice či úseku Kolín - Havlíčkův Brod - Brno, což jsou tratě důležité pro nákladní dopravu. Na posledním uvedeném úseku se chystá i provozní zlepšení, kdy by měla od léta roku 2021 k dispozici již postrková služba. Ta by měla pomoci překonat nákladním dopravcům vyšší sklonové poměry na Vysočině, mimo jiné i v souvislosti s omezením na I. železničním koridoru. V průběhu roku 2021 lze také očekávat schválení dotačního programu pro nákladní dopravce, který by měl pomoci kompenzovat náklady, které hradí železniční nákladní dopravci z titulu POZE (poplatky za obnovitelné zdroje energie).
Miroslav Čáslavský


 

Právě přítomno: 366 hostů a žádný gestor