Vloni v červnu proběhlo v turnovském depu natáčení jedné reportáže z oblíbeného pořadu České televize Zázraky přírody. Ty se vysílají třináctým rokem a stále patří mezi nejúspěšnější televizní pořady. Oba protagonisté pořadu, Vladimír Kořen a herec Maroš Kramár, si mimo jiné na trati z Turnova do Rovenska pod Troskami vyzkoušeli role topiče a strojvedoucího parní lokomotivy.

Na přejezdu v Borku pod Troskami například zkoušeli jednu z budoucích soutěžních otázek, a sice o kolik centimetrů „ujede“ podlaha vozu při běžném výskoku v rychlosti zhruba 20 kilometrů v hodině. Také si vyzkoušeli šlapací drezínu a seznámili se s turnovskou parní lokomotivou řady 310.0134, kterou znají fandové a obyvatelé regionu z pravidelných parních jízd.

„Musím konstatovat, že na nás zapůsobilo, jak se zdejší spolek o depo stará, bylo moc zajímavé seznámit se s postupem prací na renovaci historických vagónů a lokomotiv. Myslím, že náročná práce kolem parní lokomotivy bavila i oba moderátory,“ citují stránky www.turnovskovakci.cz scénáristku a dramaturgyni pořadu Zázraky přírody Elišku Faeklovou.

Turnovské lokomotivní depo již několikrát posloužilo jak televizním, tak i filmovým štábům. Natáčel se tu i jeden díl seriálu Toulavá kamera. Zdejší lokomotivní depo se objevilo v seriálu Já, Mattoni. Naposledy zde letos v únoru natáčel zahraniční štáb sekvence do pokračování fantasy seriálu Carnival Row v hlavní roli s Orlando Bloomem.

Zázraky přírody, zábavný pořad s moderátory Marošem Kramárem a Vladimírem Kořenem, jejichž hosty budou Zdeněk Pohlreich, Zdeněk Godla, Zora Hejdová a Bohdan Tůma, odvysílá Česká televize v sobotu 20. 3. 2021 od 20.10 h na programu ČT1. V závěru pořadu se vrátíte do doby parních lokomotiv.

Na pořad se můžete podívat zde.

Michael Mareš s využitím stránek www.turnovskovakci.cz a materiálů České televize
© Česká televize – snímky Pavla Černá

Právě přítomno: 319 hostů a žádný gestor