Po dlouholetých debatách rozhodli koncem února roku 2018 zastupitelé města Brna o tom, že nové brněnské nádraží bude stát v nové poloze „U řeky“ v místech dnešního Dolního nádraží (na snímku). Toto rozhodnutí následně schválilo i vedení Jihomoravského kraje a následně je posvětila i tehdejší vláda s ministrem dopravy Danem Ťokem. V návaznosti na toto rozhodnutí vyhlásilo město Brno a Správa železnic v srpnu 2020 mezinárodní architektonickou soutěž o návrh na podobu nového nádraží. Do soutěže se v prvním kole zapojilo dvanáct týmů, z nichž porota vybrala čtyři, které postoupily do druhého kola.

Soutěžící měli za úkol navrhnout nádražní budovu včetně zastřešení a podoby nástupišť, rozmístění vnitřních prostor a umístění hlavní výpravní haly, ale i kompletní řešení přiléhajících veřejných prostranství včetně budov pro administrativu, bydlení a veřejnou vybavenost. Součástí soutěže je i řešení autobusového nádraží, terminálu městské hromadné dopravy nebo propojení pro pěší a zasazení celé stavby do nově vznikající čtvrti Trnitá.
„Do soutěže se zapojily přední světové a tuzemské architektonické kanceláře s velkými zkušenostmi, takže konkurence byla opravdu velká. Přesto se porota úspěšně shodla na čtyřech návrzích, které postoupily do druhé fáze soutěže,“ popsal průběh hodnocení městský architekt Michal Sedláček. Rozhodnutí poroty schválili oba zadavatelé soutěže, Rada města Brna a Správa železnic.
Úkolem vybraných architektů teď bude rozpracovat návrhy do větších podrobností. Vyrobit mají i fyzický model nádraží včetně jeho okolí. Vítěz se bude podílet na zpracování následné projektové dokumentace nového hlavního nádraží. Vyhodnocení návrhů, které prošly do druhého kola, je naplánováno na červenec 2021. Hodnocení probíhá anonymně, při vyhlášení vítěze budou odtajněna i jména zbylých účastníků soutěže.
Kancelář architekta města Brna současně ve spolupráci s 3D studiem Vysokého učení technického připravuje zmenšeninu budoucí podoby nové čtvrti Trnitá v měřítku 1:500. Model obsáhne na dvanácti čtverečních metrech část území Brna dva kilometry dlouhou a jeden a půl kilometru širokou. V příštích měsících ho využije odborná porota, přímo do modelu totiž budou soutěžní týmy vkládat navržené budovy nového hlavního nádraží s navazujícím veřejným prostranstvím, které tak bude možné hodnotit z nadhledu a v kontextu celého místa.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku 19. 3.


 

Právě přítomno: 284 hostů a žádný gestor