Po delší zimní přestávce vyvolané koronavirovou pandemií se od soboty 1. května 2021 znovu otevřou půjčovny kol ČD Bike. V letošní turistické sezóně bude tato oblíbená služba fungovat v celkem 70 železničních stanicích. K letošním novinkám patří otevření nové půjčovny v Jeseníku, znovuotevření pobočky v Třebíči a rozšíření možností zapůjčení kol ve stanicích Ústí nad Orlicí město a Jihlava. České dráhy také reagují na rostoucí zájem o vypůjčení elektrokol. Tuto možnost budou mít zákazníci už ve 22 stanicích. Sezóna většiny půjčoven je plánovaná do 31. října, šest poboček bude mít v případě dobré epidemické situace otevřeno i po tomto datu.

Půjčovny kol Českých drah se původně měly otevřít 1. dubna, v souvislosti s opatřeními proti šíření epidemie COVID-19 byl ale start letošní sezóny podobně jako loni o několik týdnů posunut. „Velký důraz budeme i letos věnovat hygienickým opatřením. Všechna kola proto po každé výpůjčce důkladně vydezinfikujeme a samozřejmě očistíme i přilby a další vybavení,“ říká Jana Rotreklová, manažerka projektu ČD Bike.

Stejně jako v předchozích letech budou i letos fungovat půjčovny ČD Bike ve všech krajích ČR. Otevřené budou v celkem 70 stanicích, z toho 61 půjčoven bude možné využít bez nutnosti rezervace a dalších 9 jen po předchozí objednávce. Mezi plnohodnotné pobočky, ve kterých si budou zájemci moci vypůjčit kola i bez objednávky předem, budou nově patřit také stanice Ústí nad Orlicí město a Jihlava. Zcela nová pak bude půjčovna na nádraží v lázeňském městě Jeseník, kde bude možné vypůjčit kola pouze po předchozí rezervaci. V Karlových Varech bude možné vypůjčit si elektrokola v obou železničních stanicích (kromě karlovarského dolního nádraží nově i ve stanici Karlovy Vary).

Půjčovny kol Českých drah jsou vybavené kvalitními koly s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. Kromě trekingových kol si zájemci můžou ve 22 stanicích vypůjčit také elektrokola a v 19 půjčovnách koloběžky. Při zapůjčení kola je nezbytné seznámit se se Smluvními podmínkami půjčoven kol, předložit jeden osobní doklad (občanský, řidičský průkaz nebo cestovní pas), dále podepsat nájemní smlouvu, která je oproti předchozím rokům výrazně kratší, zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. Vypůjčená kola je v řadě regionů možné vrátit i v jiných cyklopůjčovnách ČD, než si je zákazníci vypůjčí. Výhodou je také možnost kola zdarma přepravit po vyjmenovaných tratích nebo je bezplatně uschovat ve vybraných úschovnách ČD.

Už od loňska platí ve všech půjčovnách ČD Bike jednotný ceník. Například zákazníci s platnou jízdenkou ČD nebo In Kartou zaplatí za jízdní kolo jednodenní půjčovné 180 Kč, půldenní výpůjčka je vyjde na 150 Kč a za jednodenní zapůjčení elektrokola zaplatí půjčovné 300 Kč. Cestující, kteří sbírají body ve věrnostním programu ČD Body, si opět můžou za 50 bodů vyzvednout voucher na bezplatné zapůjčení kola na jeden den.

Loňská sezóna cyklopůjčoven byla velice úspěšná, a to i přes to, že kvůli protiepidemickým opatřením trvala o tři měsíce méně než obvykle (půjčovny byly loni otevřené od půlky června do půlky října). Treková kola, elektrokola nebo koloběžky si v hlavní sezóně od začátku července do konce září půjčilo 7241 zákazníků, o téměř 700 více, než za stejné období roku 2019. Nejvíc rušno bylo tradičně v pobočkách, které leží v turisticky atraktivních regionech – v Jihočeském, Karlovarském, Jihomoravském a Středočeském kraji. Nejvytíženější byla půjčovna ve stanici Břeclav s 997 výpůjčkami. Celkově ČD v roce 2020 zaznamenaly 8 260 výpůjček.

Zdroj: Tisková zpráva Českých drah
 

Právě přítomno: 254 hostů a žádný gestor