V šestnácti českých, moravských a slezských městech si mohou zákazníci Českých drah zakoupit SMS jízdenky na městskou hromadnou dopravu s pomocí nové aplikace Můj vlak. Tato aplikace má co nejvíce usnadnit cestování a umožnit cestujícím, aby takzvanou „první a poslední míli“, tj. cestu z domova na nádraží a dále od vlaku do cíle cesty měli co nejjednodušší.

Jak připomíná člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Jiří Ješeta, řada měst nabízí možnost odbavení při cestách po svém území formou SMS jízdenek. Nová aplikace Můj vlak nově pomůže cestujícím tyto jízdní doklady zakoupit, aniž by si museli pamatovat přesný tvar zprávy nebo číslo, na které ji mají odeslat. „Zákazníci tak ušetří čas, který by jinak strávili sháněním papírových jízdenek na autobus, tramvaj nebo metro. Do budoucna plánujeme mobilní aplikaci dále rozšiřovat a cestujícím nabídnout nové možnosti odbavení ‚městskými‘ jízdenkami.“
Jízdenky na městskou hromadnou dopravu (MHD) lze pořídit v nově vytvořené sekci e-shop. Dostupné jsou pro města Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Cheb, Karlovy Vary, Liberec, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha, Sokolov, Tábor, Ústí nad Labem, Zlín a Otrokovice. Pořízení jízdenky na MHD je možné také v informacích o detailu vlaku a ve speciální notifikaci, kterou uživatel obdrží před příjezdem do cílové stanice. Aplikace připraví SMS zprávu k objednání jízdenky na MHD, tj. sestaví správný tvar podle zvoleného města a typu jízdenky a také předvyplní telefonní číslo. Cestující si pak sám odešle SMS objednávku jízdenky na MHD ze svého telefonu a zhruba do 2 minut obdrží jízdenku na MHD ve formátu SMS zprávy se standardní strukturou. Cena za službu a za jízdenku MHD je cestujícímu následně naúčtována v jeho účtu za telefon. K využití této služby je potřeba mít číslo u českého mobilního operátora a zároveň u něj mít aktivované prémiové služby.
Kromě samotného odbavení SMS jízdenkami má aplikace Můj vlak ještě další užitečnou funkci pro cestování prostředky MHD. V detailu stanic zobrazuje kromě vlakových přípojů také odjezdy návazných spojů MHD a případně i autobusů.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD

 

Právě přítomno: 328 hostů a žádný gestor