Ve středu 28. dubna byla na pražském hlavním nádraží slavnostně podepsána smlouva na rekonstrukci interiérů historické Fantovy budovy. Zhotovitelem prací se stane společnost HLAVNÍ NÁDRAŽÍ - INTERIÉRY - I. ETAPA, jejímž správcem je AVERS a dalším společníkem STRABAG Rail. V rámci první etapy budou řešeny velké historické sály a jejich zázemí v severní části Fantovy budovy, díky tomu získají svoji původní podobu.

Prostory v 1. nadzemním podlaží se po rekonstrukci otevřou pro veřejnost, budou zde zprovozněny kavárny, restaurace, čekárna a dětský koutek. Ve sloupovém sále vznikne VIP čekárna, velký sál se pak využije jako multifunkční prostor pro pořádání kulturních a společenských akcí.
Při příležitosti podpisu smlouvy bylo na pražském hlavním nádraží zároveň otevřeno i nové informační centrum. Jak při této příležitosti uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, toto centrum bude sloužit prioritně k zodpovídání dotazů cestujících a poskytování asistenčních služeb a bude využito také k představení Správy železnic. „Na velkoplošných obrazovkách se zpětnou projekcí budeme prezentovat velké stavby a promítat náborová nebo preventivní videa Správy železnic,“ přiblížil Svoboda jeden z účelů informačního centra. Informační centrum se nalézá v dolní části nového vestibulu na pražském hlavním nádraží a bude otevřeno každý den v týdnu od 10 do 20 hodin. Poslouží jako další komunikační kanál provozovatele železniční dopravní cesty s veřejností a navíc bude důležitým informačním bodem v rámci náboru nových zaměstnanců státní organizace.
Jiří Svoboda seznámil novináře také s postupem prací na prodloužení severního podchodu na hlavním nádraží. Prodloužená část podchodu začne veřejnosti sloužit letos v srpnu, a umožní pěší spojení hlavního nádraží s nově vzniklými budovami na rohu Seifertovy a Italské ulice a dále směrem na Prahu 3. Dojde tím k podstatnému zkrácení docházkové vzdálenosti mezi městskými částmi, přičemž prodloužený podchod zamezí možným střetům chodců a vlaků. Projekt, jehož realizace si vyžádala 220 milionů korun, počítá s možností budoucího rozšíření nádraží o další ostrovní nástupiště.
Nový stav pražského hlavního nádraží bude zahrnovat také doplňující propojení Fantovy budovy s úrovní podchodů, a to formou eskalátorů umístěných v levé části severního podchodu. Dokončení této etapy prací se předpokládá v polovině příštího roku.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Správy železnic

 

Právě přítomno: 278 hostů a žádný gestor