V omezené provozní době se ve čtvrtek 6. 5. 2021 ve 12 hodin otevírá největší modelové kolejiště v ČR - Království železnic na pražském Smíchově. Návštěvníci se mohou opět těšit především na velké modelové kolejiště, upravenou tramvaj a „motorák“ řady 810 s projekcí, herny, závodní dráhu pro RC modely, virtuální realitu se soutěží v třídění odpadů i prohlídkou kolejiště a doplňkové výstavy.

„Epidemická opatření se postupně rozvolňují, školáci se pomalu vracejí do tříd, politická situace je složitější než kdy dříve, všichni jsme už unavení a podobně jako i my, mnozí měsíce balancují na hraně bankrotu... A to je chvíle, kdy vzít děti a vyrazit se nabít kladnou energií úžasného funkčního světa v měřítku 1:87. Pohled na kolejiště plné pohybu a malých obyvatel nás přirozeně fascinuje. Děti všeho věku naplňuje čirou radostí, zatímco dospělým dává alespoň na čas zapomenout na starosti okolo,“ říká autor původního nápadu na expozici, dnes ředitel organizace provozující Království železnic, Matěj Horn. „S malými přestávkami jsme již déle než rok bez jakéhokoliv výnosu z prodeje vstupenek, nezbylo nám než drasticky snížit provozní náklady expozice. Veškeré rezervy jsou dávno vyčerpány, provozní ztráta se pohybuje v milionech korun. Proto oznamujeme, že pražská expozice Království železnic s platností od 6. 5. 2021 do odvolání omezuje otevírací hodiny pro veřejnost takto: čtvrtek, pátek (12.00 až 19.00 h), soboty, neděle, státní svátky a dny školních prázdnin: 9.00 až 19.00 h,“ dodává.

K dispozici jsou veškeré prostory Království železnic s výjimkou samostatné části (Model Prahy), která bude ještě dočasně uzavřena, neboť vypršela 10letá zápůjčka velkého modelu města a jednání o jejím případném prodloužení s IPR Praha zatím běží.

V souladu s nařízeními, je personál jedenkrát týdně testován. Návštěvníci i personál jsou povinni dodržovat známé zásady pohybu ve vnitřních prostorách, tedy respirátor třídy FFP2 či odpovídající náhrada (mimo dětí do dvou let) a rozestupy. Místa častých dotyků jsou pravidelně dezinfikována, a také dezinfekční roztok na ruce i jednorázové rukavice jsou k dispozici před a po celou dobu návštěvy. Ty budou zatím v režimu 1 osoba na 15 m2, rozloha expozice je 3500 m2, návštěvníci se tak nemusejí obávat, že by nebyli vpuštěni a museli čekat.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Království železnic
 

Právě přítomno: 423 hostů a žádný gestor