(NAPOSLEDY AKTUALIZOVÁNO V 14 h) Od včerejšího večera do dnešního rána zaznamenala Správa železnic stovku mimořádností s následkem omezení či zastavení provozu. Mezi nejčastější důvody přerušení provozu patří především pády stromů do kolejiště nebo na trakční vedení, výpadky napájení trakčního vedení, poruchy traťového či staničního zabezpečovacího zařízení, bahno a voda v kolejišti. Provoz byl zastaven nebo omezen na 35 úsecích, nejvíce v jižních Čechách a na Vysočině.

Aktuálně (k 9. hodině) je zastaven či významně omezen provoz na přibližně desítce tratí. Především v Jihočeském kraji a na Vysočině. Podařilo se již obnovit provoz po obou kolejích na koridoru z Olomouce do Prahy, mezi Červenkou a Zábřehem popadaly stromy na trakční vedení. Zastavena byla i doprava na hlavní odklonové trase z Brna do Prahy přes Havlíčkův Brod. I zde silná bouřka poškodila trakční vedení, od 8:08 h je obnoven provoz po jedné koleji, úplné obnovení provozu Správa železnic předpokládá vzhledem k rozsahu škod až během zítřka (1. 7. 2021). Intenzivně se pracuje i na opravě trakce v úseku České Budějovice – Horní Dvořiště, původní předpoklad kolem 11. hodiny se bohužel posouvá. Mezi Velešínem a Kaplicí popadaly další stromy a poškodily trakční vedení. Odhad obnovení provozu je až ve večerních hodinách.

Složitá situace je na trati 225 z Veselí nad Lužnicí do Havlíčkova Brodu. Zde je na více místech poškozené trakční vedení, Správa železnic má v plánu provoz obnovit do dnešní půlnoci.

V jižních Čechách zůstává zastavený provoz v úseku Rybník – Lipno, vlaky by se na trať mohly vrátit zítra.

Přehled o aktuální situaci na železnici naleznete na Interaktivní mapě Správy železnic.

Zdroj: Tisková zpráva Správy železnic
 

Právě přítomno: 339 hostů a žádný gestor