V posledních dnech proběhla médii zpráva, že olomoucké depo – středisko údržby ČD – (na snímku) proběhne v následujících několika letech rozsáhlou modernizací. Tuto informaci potvrdil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský s tím, že modernizace je součástí plánu Českých drah na rozvoj technické základny pro provozní údržbu, opravy železničních vozidel a zlepšení pracovních a sociálních podmínek zaměstnanců údržby.

„Investice se uskuteční na ploše současného Střediska údržby Olomouc a bude zahrnovat jak modernizaci stávajících objektů, tak stavbu nových objektů, např. pro nové ucelené jednotky,“ přiblížil účel rekonstrukce Šťáhlavský. Podle jeho dalších slov bude areál určen pro technicko-hygienickou údržbu všech vozidel deponovaných ve Středisku údržby Olomouc, což představuje především zajištění regionální dopravy v Olomouckém kraji s přesahy do sousedních regionů (např. Vyškov – Jihomoravský, Vsetín – Zlínský) a pro část dálkové dopravy. Moderní areál umožní všechny stupně údržby od provozního ošetření po velké prohlídky a také veškeré typy úklidu. Proto bude vybaven stacionární strojní myčkou, která v současnosti v místě není.

Předpokládaný rozsah investice je více než 1 miliarda korun a realizace je předpokládána v několika etapách v letech 2022 až 2025. Jak dále Petr Šťáhlavský doplnil, České dráhy se jako dopravce v Olomouckém kraji zaměřují především na investice do nových vlaků. „Aktuálně probíhá například modernizace článkových motorových jednotek Stadler GTW pro neelektrifikované tratě a objednáno je 27 třívozových bezbariérových elektrických jednotek RegioPanter pro regionální spoje na elektrifikovaných tratích. Investice do těchto moderních elektrických souprav představuje více než 4 miliardy korun,“ upřesnil mluvčí.

Miroslav Čáslavský


 

Právě přítomno: 269 hostů a žádný gestor