Od neděle 12. prosince platí na železnici nový jízdní řád. I když rozsah regionální a dálkové dopravy zůstává z velké části zachován, dochází i k některým změnám a to nejen v jízdních řádech vlaků, ale často i k nahrazení dosavadních souprav soupravami novými či modernizovanými a nezřídka i ke změně dosavadního dopravce. Na některých tratích provoz významně ovlivní výluky Správy železnic. Přinášíme třetí a závěrečnou část zkráceného výtahu z tiskových zpráv Českých drah, v nichž jsou detailně uvedeny všechny změny v provozu vlaků ČD v jednotlivých regionech.

Zřejmě největší změnou v GVD ve Středočeském kraji je rozhodnutí objednatele (krajský úřad), týkající se omezení provozu na některých méně vytížených lokálních tratích. Jedná se o zrušení nebo omezení provozu na celkem dvanácti tratích Středočeského kraje. Na některých tratích dochází ke změně taktu a to ze současných šedesáti na devadesát, resp. 120 minut. Na území Středočeského kraje tak v důsledku výše uvedených změn dochází ke snížení počtu vlakokilometrů o téměř šest procent.
Zlepšení naopak čeká například na cestující, kteří byli dříve zvyklí využívat přímé spoje z Berouna přes Řevnice a Prahu do Českého Brodu. Na této trase budou znovu zavedené průjezdné spoje linky S7. Ke zlepšení dochází také na trati mezi Nymburkem a Jičínem, kde byla zprovozněna dopravna Bartoušov. Doba jízdy osobních vlaků na této trati se tak zkracuje o 5 – 15 minut. Ke změně dopravce dojde na lince Mladá Boleslav – Česká Lípa – Rumburk, kterou nově zajistí společnost Die Länderbahn.
V rámci zkušebního provozu budou v jízdním řádu 2022 nasazeny na většině vlaků na tratích 110 Kralupy nad Vltavou – Louny a 111 Kralupy nad Vltavou – Velvary soupravy Stadler RS1. S novým jízdním řádem začíná platit nová smlouva mezi ČD a Plzeňským krajem na zajištění linky linku P2 Beroun – Plzeň – Klatovy. Na této lince ČD postupně nasadí 11 nových vozidel ř. 650.2 „Regiopanter“. Oproti původnímu jízdnímu řádu pojedou některé vlaky v upravených trasách. Detaily jsou v jízdním řádu pro trať 170.


Také v hlavním městě Praha dochází k poklesu objednávky, který je vyvolán zapracováním výlukových omezení do jízdního řádu a zrušením vlaků tzv. víkendového nočního rozjezdu z Prahy hl. n., omezením provozu na některých lokálních tratích a předáním vozby na trati 080 dopravci Die Länderbahn. Pokles vlakokilometrů na území Prahy činí 1,3%. Vzhledem k dokončení výstavby nové tratě mezi Vršovicemi a Hostivaří budou zkráceny cestovní doby o cca 3 minuty. Ranní spěšný vlak z Prahy do Benešova pojede o cca 25 minut později a nově již trasou přes Prahu-Vršovice a Prahu-Zahradní Město. Odpolední spěšné vlaky z Prahy pojedou o cca 15 minut později, naopak ranní spěšné vlaky přijedou do Prahy o cca 10 – 15 minut dříve.
Z důvodu eliminace nepříznivých vlivů výlukové činnosti bude i nadále ve špičkách pracovních dní rozdělena většina průjezdných vlaků na trati z Prahy do Milovic a zpět.
Vzhledem k nepříznivé epidemické situaci se zástupci Integrované dopravy Středočeského kraje a společnosti ROPID domluvili s Českými drahami na prodloužení omezení u větší části spěšných vlaků linky R49 z Benešova u Prahy, resp. Olbramovic do Prahy a zpět. Tyto posilové vlaky nejezdí v souvislosti s epidemií covid-19 už od poloviny března a vzhledem k nepříznivému vývoji bude termín jejich obnovení posunut na 10. ledna 2022.


Rozsah regionální dopravy zajišťované Českými drahami v Karlovarském kraji zůstane na podobné úrovni jako při letní změně grafikonu v červnu letošního roku, od kdy byla spuštěna nová linka spěšných vlaků mezi Karlovými Vary, Chebem a Plzní. Na regionálních linkách nyní dojde jen k minimálním úpravám a hlavní změny nastanou v dálkové dopravě.
Podstatné změny nastanou tentokrát v dálkové dopravě. Od nového jízdního řádu České dráhy postupně nasadí do provozu na linkách Ex6 Západní expres (Cheb – Plzeň – Praha) a R15 Krušnohor (Cheb – Karlovy Vary – Ústí nad Labem – Praha) deset zcela nových pětivozových netrakčních souprav InterJet, nástupců osvědčených Railjetů. Poprvé v centrální Evropě budou vlaky na těchto dvou linkách vybavené speciálními okny, která lépe propouští mobilní signál, aby se v nich dalo lépe telefonovat.
Důležitou změnou bude také obnovení přímého spojení z Karlových Varů, Chebu a Plzně přes Prahu do Pardubic, Olomouce a Ostravy přímým vlakem IC / SC 505 Pendolino. Tento původně přímý spoj byl od letošního dubna v Praze hl.n. rozdělen na dva spoje, IC 503 a SC 505, u kterých nemohla být s ohledem na výlukovou činnost na hlavním koridoru mezi Prahou a Českou Třebovou zajištěna návaznost. Cestující tak museli z Prahy využít následné spoje. Po několika měsících se tak znovu obnovuje přímé spojení ze západních Čech směrem do Ostravy.

Nový jízdní řád v Plzeňském kraji se nese ve znamení nasazení nových vlakových souprav. Od začátku platnosti nového jízdního řádu vstoupí v platnost nová smlouva podepsaná mezi ČD a Plzeňským krajem pro linku Beroun – Plzeň – Klatovy, kde budou nasazena nová vozidla řady 650.2 RegioPanter. Celkem bude nasazeno 11 těchto souprav. Současně budou otevřeny dvě nové pokladny ČD – Plzeň zast. a Holoubkov (viz úvodní foto ČD).
S novými vozidly řady 650.2 RegioPanter pokračuje společný projekt Plzeňského a Karlovarského kraje na trati Plzeň – Cheb – Karlovy Vary. Spěšné vlaky tu zajišťují od srpna 2021 celkem čtyři tato vozidla. Převážně na trati 160 v úseku Plzeň – Žihle budou začátkem roku 2022 nasazena dvě vozidla RS1 RegioSpider.
V průběhu roku 2022 (podle plánu Správy železnic předběžně od dubna 2022) bude na trati 191 Strakonice – Horažďovice předm. – Plzeň otevřena nové zastávka Plzeň-Slovany. Zastavovat na ní budou všechny osobní i spěšné vlaky. Po otevření zastávky přestanou vlaky zastavovat ve stanici Plzeň-Koterov.
Jízdní řád v Plzeňském kraji je připravován ve spolupráci s organizátorem a koordinátorem veřejné dopravy, společností POVED. Nový grafikon na území Plzeňského kraje zahrnuje celkem 542 vlaků, z toho v pracovní dny pojede 486 vlaků, o sobotách a nedělích 342 vlaků. Průměrně bude vypravováno 445 vlaků denně. Regionální spoje ujedou o cca 8,5 % vlakokilometrů více ve srovnání se současným jízdním řádem.
Miroslav Čáslavský
 


 

Právě přítomno: 326 hostů a žádný gestor