Od neděle 12. prosince platí na železnici nový jízdní řád. I když rozsah regionální a dálkové dopravy zůstává z velké části zachován, dochází i k některým změnám a to nejen v jízdních řádech vlaků, ale často i k nahrazení dosavadních souprav soupravami novými či modernizovanými a nezřídka i ke změně dosavadního dopravce. Na některých tratích provoz významně ovlivní výluky Správy železnic. Přinášíme druhou část zkráceného výtahu z tiskových zpráv Českých drah, v nichž jsou detailně uvedeny všechny změny v provozu vlaků ČD v jednotlivých regionech.

V Libereckém kraji budou České dráhy nově provozovat všechny spoje linky z Lomnice nad Popelkou do Staré Paky, naopak provoz linky z Mladé Boleslavi přes Českou Lípu do Rumburku a ze Staré Paky do Jaroměře zajistí jiní dopravci (Arriva a Die Länderbahn). Vlaky ČD na lince z Turnova přes Jičín do Hradce Králové pojedou v posunutých časech, díky kterým vzniknou na jejich trase nové přípojové vazby. Na Trati Česká Lípa – Lovosice nasazují České dráhy čtyři vozidla Stadler RS1, která nahradí část výkonů dříve zajišťovaných jednotkami řady 814 Regionova. Na většině dalších regionálních linek v Libereckém kraji nedochází k žádným podstatným změnám.

Hlavní novinkou v Moravskoslezském kraji bude nasazení pěti zcela nových souprav typu push-pull na lince z Ostravy do Frýdlantu nad Ostravicí a dále do Frenštátu pod Radhoštěm. Tyto třívozové patrové soupravy (na úvodním snímku ČD interiér 2. třídy) nabídnou moderní klimatizovaný interiér a handicapovaní cestující u těchto vlaků ocení bezbariérový nástup a sociální zařízení. Vlaky budou vozit modernizované dieselové lokomotivy řady 750.7 Brejlovec. Po elektrifikaci tratě ale ČD počítají s výměnou lokomotiv za elektrické.
V koordinaci s Moravskoslezským krajem zvýší České dráhy cestovní komfort také na řadě dalších regionálních tratí. Na ně národní dopravce nasadí modernizované klimatizované vozy řady 811 s přípojnými vozy BDtax. Jezdit budou ze Suchdola nad Odrou do Budišova nad Budišovkou, dále ze Studénky do Veřovic a také z Opavy přes Krnov a Bruntál do Rýmařova. Cestující se jimi svezou, byť ne přímo garantovaně, také na osobních vlacích z Krnova do Jindřichova ve Slezsku a ze Suchdola nad Odrou do Fulneku.
Na některých tratích dojde k úpravám, které budou spočívat ve zpravidelnění taktu osobních vlaků a také v odstranění přestupů nebo dlouhých pobytů.

Rozsah regionální dopravy zajišťované Českými drahami v Pardubickém kraji zůstane na úrovni současného grafikonu. I v novém jízdním řádu bude mít velký vliv na provoz vlaků v regionu intenzivní výluková činnost Správy železnic, která si na řadě úseků vynutí dlouhodobé nahrazení vlaků autobusy (např. mezi Chocní a Ústím nad Orlicí, Pardubicemi a Stéblovou a na dalších místech).
K časovým posunům jízdy vlaků dojde zejména na Přeloučsku a na Svitavsku. Také v Chocni vznikají výborné přestupní návaznosti na vlaky dálkové i regionální dopravy. U většiny vlaků na trati Česká Třebová – Kolín dochází k mírným úpravám časových poloh vlaků, přičemž stěžejní je zajištění návazností na dálkové vlaky do a z Prahy v Kolíně, přestupních vazeb v Moravanech okolo celé hodiny a přípojů na dálkové vlaky v Chocni.
Na trati 260 Česká Třebová – Letovice (– Brno) bude provoz v příštím roce významně ovlivněn stavebními pracemi. Po celý rok neprojedou žádné vlaky mezi Brnem a Blanskem. Asi na 3 měsíce bude rovněž přerušen provoz mezi Svitavami a Březovou nad Svitavou. Cestující tak čeká často cestování náhradní autobusovou dopravou.

V Královéhradeckém kraji obhájil národní dopravce provoz regionálních vlaků na všech tratích kromě linky Jaroměř – Stará Paka a nově bude provozovat vlaky také na trati 032 v úseku Trutnov – Svoboda nad Úpou a 046 Stará Paka – Lomnice nad Popelkou. Díky podepsanému kontraktu zůstanou České dráhy v příštích deseti letech hlavním železničním dopravcem v regionu a zajištěna jsou tak pracovní místa pro stovky zaměstnanců z řad strojvedoucích, průvodčích, pokladních, opravářů a dalších zaměstnanců, kteří se starají o provoz Českých drah v Královéhradeckém kraji.
K hlavním změnám GVD v tomto kraji patří přímé spojení Broumovska a Náchodska s Hradcem Králové 7x denně, rozšíření provozu spěšných vlaků Hradec Králové – Letohrad, či posílení rekreační dopravy v oblasti Českého ráje mezi Turnovem a Jičínem, která bude v letní sezóně posílena na hodinový interval.
Nejvýznamnější změna nastane na trati Trutnov – Svoboda nad Úpou, kde budou provoz nově zajišťovat České dráhy (dosud GW Train Regio). Vlaky zde budou jezdit každou hodinu v kombinaci spěšných vlaků přímo z Hradce Králové a osobních vlaků, které navazují na rychlíky linky R10.

Také na území Olomouckého kraje zůstane rozsah regionální dopravy zajišťované Českými drahami na stejné úrovni jako v současném jízdním řádu. ČD postupně nasazují do provozu kompletně modernizované jednotky Stadler GTW. Jezdit budou na tratích z Olomouce do Senice na Hané a Drahanovic, ze Šumperka do Hanušovic a Jeseníku z Lipové Lázní do Javorníka ve Slezsku a z Olomouce do Moravského Berouna.
Od léta 2022 se pak plánuje nasazení elektrické jednotky RegioPanter na prvním spoji mezi Olomoucí a Šternberkem. S ohledem na postupné otvírání zmodernizovaných úseků bude spoj veden pouze na patnáctikilometrovém úseku z Olomouce do Šternberka. Vlak s odjezdem z Olomouce hl. n. v 18:00 h a v opačném směru ze Šternberka v 18:20 h pojede pouze v pátek a v sobotu, přičemž na své trati nebude nikde nezastavovat. Poprvé se tak budou moci obyvatelé olomouckého regionu svézt v tomto úseku moderní elektrickou jednotkou řady 640 RegioPanter. Půjde tak o předzvěst budoucího reálného provozu na celé této trati.
Provoz vlaků v regionu bude i v novém jízdním řádu ovlivňovat rozsáhlá výluková činnost Správy železnic. Pokračovat tak bude modernizace tratě 290 Olomouc – Šternberk - Šumperk, přestavba uzlu Přerov II – výstavba výhybny Dluhonice a zejména intenzivní výluková činnost na koridorové trati Olomouc – Praha.
Miroslav Čáslavský
(pokračování)
 

Právě přítomno: 223 hostů a žádný gestor