Nový dispečerský sál se připravuje k otevření na pracovišti Centrálního dispečerského pracoviště (CDP) v Praze (na snímku). Z provizorních pracovišť se do něj přesune dálkové řízení provozu v úseku 4. koridoru mezi Prahou a Voticemi a rozšíří se o řízení úseku Votice – České Budějovice. Instalace dálkového ovládání zabezpečovacího zařízení (DOZ) je spojena se zavedením jednotného evropského vlakového zabezpečovače (ETCS). Po instalaci až do Českých Budějovic se pokrytí trati evropským zabezpečovačem rozšíří o dalších 107 kilometrů.

Systém ETCS bezpečně kontroluje průběh jízdy vlaku ve vztahu k případnému nedodržení návěsti Stůj a dohlíží i na dodržování nejvyšší dovolené rychlosti. Při jejich nerespektování nejprve varuje strojvedoucího a následně sám zasáhne do řízení vozidla. V praxi bude zavedení nového systému znamenat také změnu pro personální obsazení na stanicích. Automatizovaný systém by se měl například zcela obejít bez výpravčích.
Práce mezi Voticemi a Českými Budějovicemi zahrnují výstavbu radioblokových centrál, úpravu radiové sítě, výstavbu obslužných pracovišť a přenosového systému. V úseku Nemanice – Ševětín dojde rovněž ke stavebním úpravám technologických částí výpravních budov. V Hluboké nad Vltavou-Zámostí, Dobřejovicích, Chotýčanech a Ševětíně bude potřeba do zrekonstruovaných prostor umístit technologie zabezpečovacího a sdělovacího zařízení a silnoproudu.
Projekt i realizaci stavby ETCS + DOZ Votice – České Budějovice zajišťuje od května společnost AŽD. Ve veřejné soutěži uspěla s nabídkovou cenou 1 985,8 milionu korun. Stavební práce by měly být hotové do konce roku 2022.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku
 

Právě přítomno: 240 hostů a žádný gestor