Správa železnic pokračuje v nákladné rekonstrukci trati na železničním koridoru v úseku Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí. Na sklonku loňského roku dokončila Správa železnic odbočku Bezpráví, která umožní provoz vlaků i během stavby. Celá rekonstrukce jednoho z posledních nemodernizovaných úseků má skončit v roce 2023.

„Už není nutné kvůli pracím na rekonstrukci trati vylučovat jednu kolej v celém úseku mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí, ale vždy na jednu stranu od nové odbočky může zůstat zachovaný dvoukolejný provoz. Díky tomu se v místě zjednodušila organizace dopravy během stavby a zlepšila se plynulost průjezdu vlaků touto částí koridoru,“ cituje ČTK mluvčího Správy železnic Dušana Gavendu.

Na přibližně deset kilometrů dlouhém úseku stavební firmy zrekonstruují železniční svršek a spodek včetně hloubkové sanace násypového tělesa trati v nestabilních úsecích. Modernizace se zaměří i na zabezpečovací a sdělovací zařízení, trakční vedení, silnoproudé technologie a mostní konstrukce. Kompletní přestavbu podstoupí stanice Brandýs nad Orlicí. Nástupiště se přesunou blíže ke kolejovému rozvětvení ve směru na Ústí nad Orlicí, jejich délka bude 220 metrů a výška nad temenem kolejnice 550 milimetrů, což přinese cestujícím komfortnější nástup do vlaku. Celkové náklady dosáhnou 3,4 miliardy korun.

V únoru začne výluka první traťové koleje v úseku odbočka Bezpráví – Brandýs nad Orlicí, během které kromě rekonstrukce traťové koleje, trakčního vedení a mostních objektů začne i přestavba stanice Brandýs nad Orlicí. V roce 2023 se bude postupně pracovat na úpravách železničním svršku a spodku ve všech částech traťového úseku Ústí nad Orlicí – Brandýs nad Orlicí.

S otevřením zastávky Bezpráví se už nepočítá, její zrušení bylo projednáváno s Pardubickým krajem coby objednatelem dopravy. „Zastávku Bezpráví nebylo v původní poloze možné zachovat vzhledem k platným normám a požadavkům na interoperabilitu. Prověřovaná byla i možnost přesunu zastávky do oblasti ´Luh´, kde ji však při dodržení dohledových vzdáleností návěstidel nelze umístit kvůli požadované délce nástupišť,“ dodal Dušan Gavenda.

Michael Mareš s využitím Zpravodajství ČTK
 

Právě přítomno: 255 hostů a žádný gestor