Některé společnosti, které se dlouhodobě angažují v různých oblastech železnice, se také věnují dostihovému sportu. A tak jsme mohli v neděli 10. října zaznamenat jejich úspěchy v nejtěžším dostihu starého kontinentu, a to ve 132. ročníku Velké pardubické steeplechase.

Největšího úspěchu dosáhla stáj majitele společnosti Loko Trans Karla Jalového, jehož žokej Lukáš Matuský v sedle Mr Spexe – loni třetího – v napínavé sprintu dorazil do cíle jako první. Na startu bylo patnáct koní, v cíli už pouze osm. Ostatní upadli na překážkách. Ne nadarmo se tedy Velká pardubická označuje za nejtěžší dostih v Evropě.

Své vítězství Lukáš Matuský prožíval velmi emotivně. „Oproti covidovému závodu bez diváků jsme si to se Špekáčem“ – jak Mr Spexe přezdívá – „letos řádně užívali. Diváci nás dokázali pořádně vyburcovat. Není nad plné tribuny!“ zhodnotil jejich výkon.

Pln nadšení byl také Karel Jalový. I když to bylo jeho druhé vítězství ve Velké pardubické (první vítězství koně Karla Jalového Ribelina bylo v roce 2016 dosaženo na základě diskvalifikace vítěze), toto bylo mimořádně napínavé a plné boje až do cíle, kdy ještě pár metrů před ním nebylo jasné, zda zvítězí Mr Spex, či velký favorit a obhájce loňského triumfu Talent s žokejem Složilem. Úspěšně letošní pardubickou absolvoval rovněž Lombargini, kůň stáje Elektrizace železnic (EŽ) s žokejem Odložilem. Ten skončil na šestém místě.

–RED–

Foto: Jan Buchta a archiv Loko Trans, s.r.o.

 

  

 

Právě přítomno: 373 hostů a žádný gestor