Českým drahám došla trpělivost se stavem železnice na Slovensku. Vedení dopravce zaslalo slovenskému správci drážní infrastruktury Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dopis, ve kterém ho vyzývá k nápravě kritického stavu kolejí a výhybek na území Slovenska. Impulsem k dopisu bylo vykolejení pendolina v Žilině 1. března, kde byla s největší pravděpodobností hlavní příčinou poškozená výhybka.

„Dali jsme si s tím práci a přes naše strojvedoucí, kteří jezdí například až Žiliny nebo do Košic právě na pendolinu, jsme identifikovali konkrétní krizová místa, která vyžadují co nejrychlejší nápravu absolutně nevyhovujícího stavu,“ řekl náměstek generálního ředitele Českých drah a člen představenstva Jiří Ješeta. Státní tajemník slovenského ministerstva dopravy Jaroslav Kmeť řekl, že s výhradami ke stavu železniční infrastruktury lze souhlasit. Dluh na údržbě tratí vyčíslil na 400 milionů eur (9,5 miliardy Kč) a investiční dluh na několik miliard eur, což podle něj nelze napravit v průběhu několika let.
Po více než deseti letech opustí areál na Smíchově soukromý dopravce RegioJet. Od podzimu bude mít svoji hlavní základnu v Praze v Malešicích na vlečce České pošty. RegioJet udělal ke svému přesunu ze Smíchova velký krok: má již stavební povolení na úpravy celého areálu. „Jednání s Českou poštou pokročila, nyní disponujeme platným stavebním povolením k úpravám v areálu Malešice a neuvažujeme o jiných alternativách. S přesunem ze Smíchova počítáme během léta,“ uvedla mluvčí RegioJetu.
Ztráty výkonů Českých drah, to je téma, které v těchto dnech hýbe světem české železnice. Hned několik velkých změn oznámili objednavatelé v posledních dnech. Rychlíkovou linku R9 z Prahy přes Vysočinu do Brna s odbočením do Jihlavy bude provozovat RegioJet, RegioPantery linky P1 v Plzeňském kraji bude přebírat Arriva , která tak vstoupí do závazku i v elektrické trakci, a smlouvu s Arrivou na několik dieselových linek hodlá podepsat i Jihomoravský kraj.
Ministr dopravy Martin Kupka chce zahájit sankční řízení s dopravní společností RegioJet pro údajné porušení podmínek smlouvy na provoz železniční linky mezi Ústím nad Labem a Kolínem. U dopravce si ji objednává stát, přičemž podle Kupky nesplnil dohodnutou kvalitu služeb a nasazování vozů. Podle RegioJetu byla na lince jiná souprava pouze jednou kvůli poruše lokomotivy. „Zahajujeme sankční řízení pro porušení podmínek smlouvy mezi dopravcem a státem – nesplněné řazení vozů a kvalita služby,“ uvedl Kupka.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku
 

Právě přítomno: 241 hostů a žádný gestor