Po několik let trvající práce na přestavbě nádražní budovy v Moravském Berouně (trať Olomouc – Krnov) se chýlí k závěru. Dělníci zde dokončují poslední práce a v dubnu bude opravená budova otevřena cestujícím. Práce na opravách zahrnovaly odstranění části objektu (první nadzemní podlaží a část budovy), a celkovou rekonstrukci všech prostor pro cestující i pro zaměstnance.

Původní budova byla dlouhodobě v neutěšeném stavu a svým rozsahem byla nevyužita. Město Moravský Beroun o její případné využití v té době neprojevilo zájem. Proto došlo ke zmenšení budovy a uvolněný prostor se využil pro parkování automobilů a stání pro kola. Proměněné nádraží má novou střechu, fasádu, vyměněná okna a také novou čekárnu. Změnou vzhledu však došlo ke znehodnocení historické podoby nádražní budovy, podobně jako v sousedním Dětřichově nad Bystřicí, kde byla původní budova zbourána a nahrazena novostavbou. U dalších nádražních budov na této trati by však při chystaných opravách měla být jejich historická podoba zachována.
Celkovou rekonstrukci budovy provedla společnost Hroší stavby za 43,4 milionů korun. Realizace tohoto projektu je navržena ke spolufinancování Evropskou unií z prostředků Nástroje pro oživení a odolnost (RRF).
Miroslav Čáslavský
Foto: Správa železnic


 

Právě přítomno: 265 hostů a žádný gestor