Preventivní vlak bezpečné železnice zajíždí na česká a moravská nádraží už od roku 2007 a určený je prioritně žákům vyšších tříd základních škol a studentům středních škol. Letos poprvé je však přístupný i široké veřejnosti. Vlak postupně navštíví stanice Brno-Královo Pole (16. až 18. května), Česká Třebová (22. až 23. května) a Hradec Králové hl. n. (24. až 25. května). O Preventivní vlak je mezi mladými lidmi a jejich učiteli stále velký zájem, proto jej České dráhy ve spolupráci se Správou železnic vypravili na vybraná nádraží i v letošním roce.

Návštěvníci při prohlídce Preventivního vlaku procházejí postupně třemi jeho stanovišti, přičemž prvním je speciální kinovůz, ve kterém se promítá hraný dokument „To nedáš!“ Ten vychází z mimořádných událostí, které se v minulosti staly, a varuje před jejich následky. „Mladí lidé si ve své bezstarostnosti mnohdy neuvědomují, jaké nástrahy na ně mohou číhat v prostředí železnice, pokud nebudou dodržovat základní pravidla bezpečnosti. To vše uvidí v našem speciálním vlaku,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Jak připomíná Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah, prevence je nikdy nekončící proces a každoroční statistky nehod jsou bohužel jasným důkazem toho, jak moc je důležitá. „Každý zachráněný život se počítá a mladí lidé jsou ti, u kterých musíme začít. Prostřednictvím Preventivního vlaku jim přímo v prostředí železnice ukazujeme, jaká nebezpečí jim hrozí a jak tragické mohou být následky."
Druhým stanovištěm vlaku je konferenční vůz, který je připraven pro diskuzi školáků s odborníky, kteří šetří nehody na železnici. Vyšetřovatelé s nimi rozebírají jednotlivé nebezpečné situace na železnici, v krátkých spotech jim prezentují pravidla bezpečné železnice. Následuje diskuze o tom, co udělali figuranti špatně, jaké pravidlo porušili a jaké to mělo následky.
Na třetím stanovišti pak probíhá nácvik život zachraňujících úkonů. Drážní hasiči ukazují mladým lidem situace, kdy narazí na nehybného člověka a mají minimální čas na rozhodnutí, jak se zachovat. Seznámí je s tím, jak mají správně diagnostikovat stav zraněného a jak mají postupovat v záchraně jeho zdraví, či dokonce života.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Tisková zpráva ČD
 

Právě přítomno: 359 hostů a žádný gestor