Kilometr železniční trati pořizuje Česko dráž než kilometr dálnice. Zatímco na stavbě silnic se státu dlouhodobě daří ve výběrových řízeních dosáhnout nižších cen, na železnici v soutěžích významné slevy dlouhodobě vidět nejsou. Nyní navíc vláda zvyšuje daně a škrtá dotace a vyšší ceny na železnici jsou tak podstatně viditelnější. Ke zlevnění vyzval stavební firmy i ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Využít k tomu chce jediný nástroj, který má stát k dispozici - pokud ceny v soutěžích budou pro stát nevýhodné, raději se výstavba odloží a tendry se zopakují.

Správa železnic získala důležité razítko pro zahájení modernizace Branického mostu nazývaného také jako Most Inteligence. Pro železniční dopravu v Praze jde kvůli špatnému stavu mostu ve Výtoni o klíčovou stavbu. Podle mluvčího Správy železnic Jana Nevoly je stále reálný termín zahájení stavby 1. července.
Správa železnic chystá kromě úprav koridorové trati mezi Svinovem a hlavním nádražím. Takzvanou optimalizací za tři miliardy korun má projít ale i trať ze Svinova a výhybny Polanka nad Odrou do Kunčic. V soutěži nyní Správa železnic hledá firmu, která připraví projektovou dokumentaci pro společné povolení i provádění stavby. Odhadovaná hodnota zakázky na projektování je 61 milionů korun. Současný technický stav tohoto traťového úseku již nevyhovuje současným a zejména budoucím nárokům na zajištění kvalitní a konkurenceschopné železniční dopravy, a to jak osobní, tak nákladní.
Na rychlejší železniční spojení mezi Prahou a Mladou Boleslaví si lidé počkají déle. Správa železnic prodloužila odhadovaný termín zahájení jeho modernizace na rok 2029. Náklady by navíc měly vzrůst skoro na devět a půl miliardy. O trati, která má zrychlit nejen cestu do Mladé Boleslavi, ale i dál do Liberce se mluví desítky let. Cesta z Liberce do Prahy vlakem patří mezi spojeními krajských měst s metropolí k těm časově nejnáročnějším – úsek, dlouhý vzdušnou čarou asi osmdesát kilometrů trvá vlakem dvě a půl hodiny.
Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), které jsou od října v úpadku, udělaly první krok k obnovení dopravy na tratích z Jindřichova Hradce do Obrataně a z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice. Skrze svou novou dceru „Správa úzkokolejných drah“ podaly na Drážní úřad žádosti o úřední povolení k provozování dráhy. Tato žádost přichází krátce poté, co vedení firmy na základě rozhodnutí soudu převzala od Borise Čajánka insolvenční správkyně Daniela Urbanová.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku
 

Právě přítomno: 322 hostů a žádný gestor