Mezinárodní železniční veletrh a konference RAIL BUSINESS DAYS odstartoval v Ostravě v areálu Trojhalí Karolina v pondělí 5. června a do 7. června přilákal 8 043 návštěvníků. Těm se představilo více než 110 vystavovatelů z České republiky i zahraničí a třináct kolejových vozidel. Veletrh i doprovodnou konferenci zahájil v pondělí ministr dopravy Martin Kupka.

Zahájení veletrhu se ujal ministr dopravy Martin Kupka, generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka a ředitelé veletrhu za společnost VIA PRO MOTION Robert Pagan s Monikou Svobodovou.

Následovalo i zahájení odborné konference, zde se moderace ujala Daniela Písařovicová.

Tato unikátní akce je zajisté oslavou železnice. Letošní rok je rozhodně rekordní z hlediska investic na české železnici, které míří do klíčových dopravních akcí. Současně se letos i značně uvolní hlavní koridor, a to díky dokončení staveních projektů. Tento veletrh je od základů zajisté pozitivní příležitost navzájem se inspirovat a poznat, v čem je konkurence dál nebo kde jsme o několik kroků napřed. Jsem přesvědčen, že česká železnice je v několika oblastech o krok napřed v porovnání s našimi sousedy,“popřál veletrhu Martin Kupka, který si následně i celý veletrh osobně prohlédl, zde ho doprovázel také generální ředitel společnosti České dráhy Michal Krapinec.

Zatraktivnění drážní dopravy pokládáme za prioritní zejména vzhledem k tomu, že drážní doprava v Moravskoslezském kraji je dopravou páteřní, ekologickou a při přetížení našich silnic a dálnic také dopravou s novou budoucností,“uvedl Radek Postawka.

Těší nás, že se nám opět po roce podařilo spojit železniční svět české i za hraniční železnice v tuzemském prostředí. Současně jsem velmi potěšen faktem, že na kolejích na návštěvníky čekalo hned několik premiér. Poprvé zde naživo byla k vidění jednotka RegioFox i třívozový RegioPatner pro České dráhy, novinkou byla také dvoupodlažní jednotka KISS EMU pro dopravce ZSSK. Současně již nyní zveme návštěvníky na příští ročník, který se uskuteční znovu v Ostravě v termínu 11.–13. června 2024,“dodal Robert Pagan.

Záštitu na veletrhem převzalo Ministerstvo dopravy ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Ing. Radek Podstawka, město Ostrava, ACRI, Hospodářské komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Svaz dopravy ČR, Svaz osobních železničních dopravců a spolek Zelená železnice.

Odbornými garanty se stala Správa železnic, České dráhy a PKP Cargo International. Projekt je dotačně podpořen Moravskoslezským krajem.

 

Robert Pagan
Managing director, Marketing

 

Michal Sirovátka
Business Development Manager

 

Správa železnic představila v Ostravě nové stroje i aktuální stav přípravy vysokorychlostních tratí

Kam se ubírá budoucnost železničního průmyslu, zjistili ve dnech 5.–7. června návštěvníci železničního veletrhu RAIL BUSINESS DAYS v Ostravě. Správa železnic, která je garantem této akce, představila mimo jiné dva nové stroje, VRTmobil a pro zájemce z řad veřejnosti a studentů měla připraveno i několik workshopů.

Ve venkovní expozici se návštěvníci podrobněji seznámili s novou mostní inspekční jednotkou. Jedná se o speciální dvoucestné vozidlo určené pro kontrolu mostů a zjišťování jejich stavu. Další novinkou je mobilní BTS, tedy základnová vysílací stanice speciálně určená pro řízení provozu železnice. Tuto část výstavy doplnila moderní a ekologická elektromotorová lokomotiva Vectron.

Vnitřní expozice veřejnosti ukázala VRTmobil, sloužící ke komunikaci s veřejností při představování výhod plánovaných vysokorychlostních tratí a zodpovězení otázek týkajících se vlivu na bezprostřední okolí. Zájemci o zaměstnání v železničním průmyslu zde najdou také náborový infostánek.

Návštěvníci se mohli zapojit i do několika workshopů Správy železnic. Byly zaměřeny na vysokorychlostní tratě, odborníci ze Správy železnic na nich také představili studentům evropský vlakový zabezpečovač a seznámili je s moderní trendy.

 

Nela Eberl Friebová,

vedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí

Správa železnic, státní organizace

 

Rail Business Days 2023 – Mezinárodní železniční veletrh a konference

Ve dnech 5.–7. června proběhl mezinárodní železniční veletrh, tentokrát se přesunul z brněnského výstaviště do areálu Trojhalí Karolina v Ostravě. Součástí veletrhu byla i konference, kterou stejně jako celou třídenní akci zahájili ministr dopravy Martin Kupka, generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda a také náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka. Mezi hosty konference jsme potkali i generálního ředitele ČD Michala Krapince či Tomáše Tótha, generálního ředitele společnosti ČD Cargo, který společně s ministrem dopravy – kmotrem  lokomotivy – pokřtili novou lokomotivu od společnosti Siemens – Vectron AC, která je určena především ve flotile ČD Cargo k provozu v Rakousku a Německu. „Tahle krásná mašina je výsledkem našeho procesu obnovy a udržitelnosti vozidlového parku, který skýtá dnes přes sedm set lokomotiv a dvacet tisíc vozů a je nezbytná k tomu, abychom mohli dobývat trhy západní Evropy. Shodou okolností jsme tady v Ostravě v roce 2016 na tehdejší výstavě Rail Days křtili prvního Vectrona v modromodrém kabátku,“ uvedl křest lokomotivy Tomáš Tóth. V tuto chvíli má ČD Cargo podepsán kontrakt na odběr dalších deseti multisystémových Vectronů řady A54 společnosti Siemens, které jsou určeny do zemí Beneluxu. Ministr dopravy Martin Kupka ocenil společnost ČD Cargo za to, že byť je ve státních rukou, dokáže velmi dobře působit na světových trzích, a že dokáže českou vlajku vozit do dalších států jako úspěšný dopravce. ČD Cargo se také kromě předvedených lokomotiv zaměřilo na studenty škol, kteří se přišli na veletrh podívat. Ti si mohli na stánku vyzkoušet simulátor řízení lokomotivy, anebo se zajímavé informace o společnosti a stipendijním programu dozvědět přímo z úst personální ředitelky Anety Miklášové, nebo vedoucího oddělení personálního managamentu Josefa Kreischeho.

Na veletrhu měly také své expozice České dráhy rozdělené na ČD Restaurant se servisem JLV a ČD DPOV, dále Správa železnic s oddělením VRT či AŽD Praha.

 

Daniela Houdková,

redaktorka čtrnáctideníku OBZOR

Foto: Filip Houdek

 

  

  

  

  

  

  

 

Právě přítomno: 266 hostů a žádný gestor