Elektricky se jezdí na železnici v českých zemích již 120 let. První elektrickou trať si „vydupal“ František Křižík v době, kdy s něčím takovým nebyly ve světě takřka žádné zkušenosti. České dráhy tuto událost připomněly jízdou zvláštního vlaku pro novináře, vedeného elektrickým vozem „Elinka“ (na úvodním fotu ČD), který vyjel na trať Tábor – Bechyně ve středu 21. června. V dobových kostýmech zde bylo možno vidět jak strojvůdce, tak i představitele Františka Křižíka. Oficiální oslavy výročí naší nejstarší elektrifikované tratě proběhnou na trati Tábor - Bechyně v sobotu 24. 6. 2023 a od 1. července do 26. srpna zde bude probíhat tradiční Léto na Bechyňce.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti Českých drah (ČD) na známce Baa2, agentura tedy nadále považuje dlouhodobý dluh firmy za středně kvalitní. Stejné hodnocení jako loni obhájily České dráhy i přes rekordní zadlužení, které bylo podle výroční zprávy společnosti loni 68 miliard Kč, meziročně o zhruba 20 miliard více. Výhled úvěrové spolehlivosti zůstává stabilní, což znamená, že Moody's v nejbližší době neplánuje rating měnit. Podle slov generálního ředitele ČD Michala Krapince má Moody’s k dispozici veškeré informace hospodaření Českých drah, jakož i o rizicích a rozvojových plánech firmy. „Její hodnocení je objektivní a nezávislé. Doufám, že tím končí nesmyslné srovnávání Českých drah s Českou poštou a strašení, že nás čeká podobný osud. Potvrzení úrovně ratingu vnímáme tak, že je náš byznys model zdravý a udržitelný,“ komentoval hodnocení Krapinec.
České dráhy začnou příští týden bourat skladovou budovu u železniční stanice ve Svitavách. Objekt je v havarijním stavu, nevyužívaný a začal být nebezpečný pro chodce a projíždějící auta. Místostarosta Svitav Pavel Čížek uvedl, že Správa železnic chystá v budoucnu rekonstrukci nádražní budovy. V souvislosti s tím město jednalo s Českými drahami o úpravách přednádražního prostoru a odstranění budovy nevyužívaného skladu. „Budeme se snažit dál tlačit na to, aby se prostor po budově stal prostranstvím pro parkování, uvedl Čížek. Parkovacích míst je v okolí trvalý nedostatek. Demolice by měla trvat do konce srpna.
Přecházení kolejí tam, kde je to zakázané, nebo lezení na odstavené vagony – to je hazard, za který každý rok zaplatí životem desítky lidí. Minulý týden v pátek v Letohradě po zásahu proudem jeden mladík zemřel, druhý skončil v nemocnici. Správa železnic teď spustila kampaň, ve které na nebezpečné chování upozorňuje, včetně rizikového chování lidí například na přejezdech.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku
 

Právě přítomno: 451 hostů a žádný gestor