Diskusní fóra plná zaručených zpráv, spekulací a informací typu JPP vytvářejí podhoubí pro tlak na funkcionáře základních organizací OSŽ. Ti často čelí otázkám typu co za co: jestli dovolená, nebo pracovní doba; jestli mzdy, nebo KOP. „Takovéto informace lidé po mě skutečně chtějí a odpověď v podobě svodky z posledního kolektivního vyjednávání (Stručná informace z průběhu kolektivního vyjednávání o PKS ČD, a. s., na rok 2022 z 23. 11.: V návrzích zaměstnavatel ustoupil od požadavku navýšení týdenního fondu u mobilního personálu, provedl dílčí úpravy v režimu KOP a navrhl nárůst mezd o 2 %, ovšem za předpokladu přijetí všech ostatních návrhů zaměstnavatele.) je neuspokojuje,“ říká Petr Proft, strojvedoucí a předseda ZO OSŽ v chebském depu.

„Já se můžu jenom dohadovat, protože u kolektivního vyjednávání nejsem a ty informace nemám. Jenže ti kolem mě si myslí opak, že jim něco tajím. Zaměstnanci by například uvítali, kdyby se počet dělených směn snížil, nebo nejlépe kdyby se úplně zrušily,“ dodává.

Zatím není nic definitivního, stále se jedná, i obě strany vyjádřily vůli pokračovat v dialogu. Už dnes (30. 11. 2021) odpoledne od 14 hodin je na programu další kolo kolektivního vyjednávání: „Horší je, že těch odborových centrál je tolik, až se divím, že se vůbec dohodnou, ale asi to zatím funguje,“ přemítá Petr Proft s tím, že informace, které mezi zaměstnanci kolují, lidi zatím spíše straší. „Myslím si, že ten zveřejněný návrh zaměstnavatele (mezi zaměstnanci kolující text návrhu podnikové kolektivní smlouvy předložený zaměstnavatelem) byl něčí záměr. Někdo asi chtěl, aby se to mezi lidi dostalo,“ myslí si Petr Proft s odkazem na sociální sítě, kde je aktuálně řešena třeba i případná stávka.

Michael Mareš

Právě přítomno: 461 hostů a žádný gestor