Dubnové jednání Podnikového výboru OSŽ při ČD, a. s. (12. 4. v sídle OSŽ) bylo zahájeno tajemníkem Antonínem Leitgebem, který předem avizoval, že jednání bude delší z důvodu účasti pozvaných hostů. Jednání se zúčastnili tři členové Představenstva ČD, kteří byli pozváni na základě celkové situace týkající se ztráty výkonů. Úvodem jednání vystoupil předseda PV Štěpán Lev, který přiblížil poslední vývoj v oblasti připravovaného zavedení elektronických stravenek a dotovaných rekreací ze Sociálního fondu ČD, kde i přes navýšení finančních prostředků bylo čerpání velmi rychlé. Dále informoval o připravovaných změnách systému odměňování na ČD a obsazení pracovních skupin. Z oblasti opravárenství informace doplnila Věra Nečasová.

Jako první z hostů se k situaci v oblasti center údržby vyjádřil člen představenstva ČD Michal Kraus. Zodpověděl dotazy členů PV, týkající se snižování počtu oprav v důsledku nasazování nových souprav JMK, které mají neporovnatelně delší cyklus pravidelných prohlídek oproti starším soupravám a vozům. Největší obavy o ztrátu práce převládají v OCÚ Východ, především v „depech“ Brno–Maloměřice, Brno–Horní Heršpice, Znojmo a Opava. Podle slov Michala Krause by se ztráta výkonů neměla dotknout zaměstnanosti, neboť ČD uzavírají smlouvy na opravy a údržby souprav, které patří JMK a ostatním soukromým dopravcům. Kraus rovněž popsal, jak pokračují investiční akce na modernizaci opravárenských hal například v Olomouci, Brně, Bohumíně, či Havlíčkově Brodu.
Člen představenstva ČD Jiří Ješeta popsal situaci ohledně výběrových řízení na výkony v oblasti osobní dopravy, kde vyjádřil určité pochybnosti o jejich férovosti. Připomněl také, že České dráhy nepolevují ve svém úsilí udržet stávající výkony i zaměstnance.
Připravovaný nový systém odměňování vysvětlila členka představenstva ČD Blanka Havelková. Zdůraznila snahu podniku nastavit konkrétní složky mzdy a jejich ukazatele. Výsledná kostra nového systému, která preferuje kvalifikaci a flexibilitu zaměstnanců, by měla být známa do konce června, načež přijde na řadu hledání potřebných finančních zdrojů. Spolupráce s OSŽ při tvorbě nového systému je přitom samozřejmostí. Přítomní zástupci úseku lidských zdrojů Lucie Bauerová a Jan Slavík následně vysvětlili dotazy, týkající se elektronických stravenek, které nahradí stravenky papírové. Veškeré potřebné informace, které se budou týkat eStravenek, zaměstnanci dostanou. Zaměstnavatel představil také připravovanou službu pro všechny zaměstnance ČD a rodinné příslušníky „Lékař na telefonu“, která bude dobrovolná. Cílem poskytnutí této služby je snadnější přístup k lékaři. Lucie Bauerová dále informovala o vypořádání 127 případů zamítnutého dodatkového volna z minulého roku.
Po odchodu hostů členové Podnikového výboru projednali text usnesení, který bude zaslán ministru dopravy. V usnesení je vyjádřeno znepokojení nad přetrvávajícím postojem ministerstva dopravy a krajů, který vzbuzuje pochybnosti nad férovostí výběrových řízení a přímých zadání na železnici. (Plný text usnesení bude zveřejněn na webu OSŽ a v čtrnáctideníku Obzor).
Závěr jednání patřil organizačním záležitostem, dotazům a diskusi. Břeclavský předseda ZV OSŽ Karel Tomeček znovu připomněl vysoké zneklidnění, které panuje mezi zaměstnanci ČD, kteří jsou ohroženi snížením výkonů ČD na některých tratích.

Miroslav Čáslavský


 

Právě přítomno: 303 hostů a žádný gestor