Hlavní tématem červnového jednání Republikové rady seniorů (RRS) OSŽ byly VI. seniorské hry OSŽ, které se budou konat od 4. do 6. září 2023 v Potštejně. Na pořadu bylo doladění a upřesnění propozic disciplín a organizačních věcí této soutěže. Přítomen byl vedoucí Mezinárodního oddělení OSŽ Ondřej Šmehlík, který konstatoval, že až na drobné úpravy jsou propozice v podstatě hotovy a zahrnují vše podstatné, co je k zahájení her potřeba.

VI. seniorských her se zúčastní osm osmičlenných družstev, sestavených ze 4 žen a 4 mužů z jednotlivých krajů, či oblastí a družstva nedrážních. Jak připomněla předsedkyně RRS a současně ředitelka her Danuše Polášková, známy jsou již i jmenovité seznamy družstev, které tak mohou do konce července zaslat na adresu pořadatele oficiální přihlášku. Závodit se bude v devíti disciplínách, připravena je i tzv. „mokrá“ varianta pro případ nepříznivého počasí. Hlavním účelem těchto her je pohybová aktivita seniorů, spojená se vzájemným lepším poznání jednotlivých účastníků.
Jednání RRS se jako host zúčastnil již tradičně předseda OSŽ Martin Malý, který přítomné seznámil s aktuálním dění v OSŽ, kde je v současné době hlavním tématem tzv. ozdravný balíček vlády a jeho projednávání se zástupci zaměstnavatelů i jednotlivých odborových svazů, tj. ČMKOS a ASO. Martin Malý vysvětlil, že OSŽ chápe nutnost ozdravění ekonomiky, s čím však zásadně nesouhlasí, ve shodě se zaměstnavateli, je zejména vládní návrh zdanění zaměstnavatelských benefitů z FKSP a sociálních fondů a snížení objemu prostředků na jejich poskytování, což je podle názoru (nejen) OSŽ nesystémový krok, který nepřinese žádný užitek, spíše ztráty. „Se zástupci vlády však zatím bohužel není domluva na úpravách možná, neboť se stále odkazují na složitou dohodu vládní koalice, kterou údajně už nelze změnit,“ podotkl Malý. Jednotlivé odborové centrály na železnici se proto nyní pokusí dohodnout na dalším společném postupu.
Závěrečná část jednání patřila informacím o dění v jednotlivých klubech seniorů. Členové RRS konstatovali, že seniorů v RRS ubývá v důsledku stáří a nemocí a jejich počet nenahrazují, bohužel, ani čerstvě nastupující důchodci. Pozitivem činnosti jednotlivých klubů je poměrně široká zájmová činnost, která zahrnuje nejen výlety, ale také kulturní a společenské akce.
Miroslav Čáslavský

 

Právě přítomno: 282 hostů a žádný gestor