V předvánoční atmosféře se odehrávalo prosincové jednání Republikové rady seniorů, která se ke svému poslednímu jednání v roce 2023 sešla ve čtvrtek 14. prosince v sídle OSŽ. Předsedkyně rady Danuše Polášková informovala členy o posledním jednání Ústředí OSŽ, kde se mimo jiné diskutovalo také o sociálním fondu pro rok 2024. Prostředky k čerpání budou v příštím roce sníženy na 25 % oproti minulosti, což znamená, že sportovní a kulturní činnost bude z tohoto důvodu omezena. „Zůstává tak velký otazník mimo jiné také nad akcemi seniorů OSŽ,“ konstatovala Polášková.

Předsedkyně RRS OSŽ dále informovala o uzavřených kolektivních smlouvách ve všech železničních podnicích a také v nedrážním sektoru. „Navzdory nepříznivým okolnostem, způsobených vládním balíčkem se podařilo dojednat přijatelné kolektivní smlouvy, přičemž zde rozhodující roli sehrála solidarita jednotlivých podnikových výborů OSŽ,“ dodala.
Další informace z dění v OSŽ a na železnici přinesl předseda OSŽ Martin Malý, jako první host. Přiblížil členům rady poslední jednání tripartity a dále hovořil o postupu vládní důchodové reformy, kde další předložený návrh MPSV přináší postupné zvyšování důchodového věku a postupné snižování poměru výše důchodu k výši průměrné mzdy. Návrh opět neřeší problematiku možnosti dřívějšího odchodu do důchodu zaměstnanců pracujících v zatížených profesích s tím, že jednání o definicí těchto profesí zatím stále teprve probíhá mezi MPSV a Ministerstvem zdravotnictví. Z dosavadních neoficiálních informací to však vypadá, že možnost odchodu do předčasného důchodu bez krácení se pravděpodobně bude týkat jen velmi úzkého okruhu těch nejzatíženějších profesí a pro většinu ostatních nakonec bude asi nejdostupnějším řešením odchod do předdůchodu s využitím prostředků naspořených v penzijním připojištění s příspěvkem od státu a hlavně s významným příspěvkem od zaměstnavatelů. Pro OSŽ bude tedy důležité působit na postupné zvyšování příspěvků zaměstnavatele. K tomuto už zaměstnavatele částečně nutí i schválený vládní úsporný balíček, který nařizuje zaměstnavatelům 50% základního přídělu FKSP či SF vynakládat na produkty spoření na stáří zaměstnanců. „Zatím není jasné, jak všechno nakonec dopadne, odbory samozřejmě záměry vlády připomínkují,“ řekl Martin Malý.
V závěru jednání navštívili členy RRS také všichni místopředsedové OSŽ, vedoucí mezinárodního oddělení a zaměstnankyně sekretariátu. Předsedové jednotlivých PV OSŽ informovali seniory o své práci, členové RRS jim pak poděkovali za podporu, kterou věnují jejich práci a vyjádřili naději, že i v příštím roce bude moci RRS OSŽ pokračovat ve své práci pro seniory, i když v mnoha případech omezeně, z důvodu snížených příspěvků ze sociálního fondu a FKSP. Štěpán Lev i Petr Štěpánek vyjádřili společné obavy, že i přes maximální snahu OSŽ budou tyto příspěvky opravdu minimální, ne-li úplně nulové.
Miroslav Čáslavský

Právě přítomno: 284 hostů a žádný gestor