Nepřítomnou předsedkyni RRS OSŽ Danuši Poláškovou (nemoc) zastoupila na jednání Republikové rady seniorů místopředsedkyně Stanislava Brejníková. Jednání proběhlo v sídle OSŽ ve čtvrtek 25. ledna 2024. Po úvodních formalitách a kontrole usnesení z minulého jednání odsouhlasili členové rady změny ve složení rady a schválili nové náhradníky současných členů RRS. Jako nového člena rady odsouhlasili Václava Vanického, který nastoupil místo nemocného Vladislava Czarnika, a jako náhradníky současných členů RRS schválili Jiřího Pospíšila, jako náhradníka za Václava Vanického (region Hradec Králové) a Květuši Hruškovou – náhradnici za Naděždu Šenkapoulovou (region Olomouc).

Poté dostal slovo první host jednání RRS – vedoucí mezinárodního oddělení OSŽ Ondřej Šmehlík. Ten seznámil členy rady se situací, týkající se pořádání seniorských her, které letos proběhnou v areálu rekreačního objektu OSŽ Lesní chata v Kořenově. Podle jeho slov je zde dostatek místa na pořádání jednotlivých soutěží, zajištěn je i potřebný servis (ubytování, stravování) pro účastníky her. Termín her byl stanoven na 27. – 29. 8. 2024 a zúčastní se ho zhruba stovka seniorů z celé republiky.
Ondřej Šmehlík současně seznámil členy rady se situací, týkající se dotací ze sociálního fondu ČD, ČD Cargo a FKSP Správy železnic na sportovní akce a rekreace. Dotace z těchto fondů budou v letošním roce značně omezené z důvodu úsporného vládního balíčku, přičemž senioři pravděpodobně nebudou mít na dotace od těchto zaměstnavatelů nárok vůbec. Slova Ondřeje Šmehlíka doplnil předseda OSŽ Martin Malý, který se na jednání rady rovněž dostavil jako host. Podle jeho slov není dosud jednání o rozdělení sociálního fondu ČD a fondu FKSP uzavřeno, zvýhodněná členská rekreace OSŽ v zařízeních OSŽ, která je dotována z prostředků OSŽ však zůstává zachována. „Rekreační zařízení OSŽ dále zkvalitňujeme a nabídka pobytu v nich pro členy OSŽ z řad seniorů, zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků pokračuje i nadále za podobných podmínek jako dosud,“ dodal Malý.
Následovala diskuse, v níž členové rady poukazovali na skutečnost, že současná vláda „hází důchodce přes palubu“, přičemž nebere v úvahu jejich celoživotní práci pro společnost. Jak v této souvislosti připomněl Martin Malý, podle názoru představitelů většiny odborových organizací by účinnou obranou proti počínání vlády, která téměř vůbec nepřihlíží k názorům sociálních partnerů, mohly být dobře zorganizované protestní akce v období před volbami do Evropského parlamentu a do Senátu.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 301 hostů a žádný gestor